BAREEN T-SHIRT: ”En god t-shirt kræver mere arbejde, end man skulle tro”
De fire venner bag brandet startede med at lave T-shirts til sig selv og deres venner - men det blev til meget mere end det. Det seneste år har BAREEN T-SHIRTs unge stiftere skabt en T-shirtbiks i stor vækst med tusindvis af glade kunder
Det burde være simpelt at designe en T-shirt. Et stort stykke stof, et par ærmer og måske en lille søm forneden. Men det er en sværere kunst at perfektionere, end man måske skulle tro. Det er derfor, at en highstreet-T-shirt er skæv efter første vask, og derfor, at high end-brands tager spidsen af en jetjager for deres simpleste design. Det er svært at lave den gode T-shirt, forsikrer de fire stiftere af BAREEN T-SHIRT om. De har selv brugt godt fem år på at perfektionere kunsten, og de bliver måske aldrig færdige.
”Én forkert syning, så gider folk ikke gå i den,” siger Anthon Louis.
”Det har taget meget lang tid for os at finde den rigtige pasform, og i processen har vi lyttet til virkelig mange menneskers meninger om, hvad en god T-shirt er.”
BAREEN T-SHIRT
Basicwear-brand, der fokuserer på kvalitet og simplicitet med et prisskilt, ingen løber skrigende bort fra. Deres primære produkt er den klassiske, ensfarvede T-shirt, men gennem 2021 har brandet lanceret en håndfuld limited edition-designsamarbejder, tote bags, sokker og underbukser. De planlægger i øvrigt at udvide sortimentet yderligere i løbet af 2022. BAREEN T-SHIRT er stiftet i 2016, og ejes af fire venner: Anthon Louis, Frederik Pitter, Frederik Skovgaard-Holm og Mathias Klitgaard.
Det krævede mange lange arbejdsdage, utallige af fokusgrupper og product samples frem og tilbage for at lykkes med missionen: At skabe den T-shirt, som de selv manglede. Det seneste år har særligt været succesfuldt for den unge virksomhed. Faktisk har de haft så travlt, at de fluks har måttet indstille sig på at uddelegere arbejdsopgaver til nye ansatte og skifte kontorlokaler to gange, simpelthen fordi de voksede ud af de gamle.
”Det er gået stærkt de sidste 12 måneder. For et år siden kørte vi det hele hjemme fra sofaen. Vi havde ikke noget kontor, og vi havde ingen ansatte. Vi er gået fra én T-shirt i fire farver til fem styles i over 40 farver – plus designsamarbejder. Dertil har vi fået nye produkter: en tote bag, sokker og boxershorts,” siger Mathias Klitgaard, medstifter af BAREEN T-SHIRT.
Jagten på den gode T-shirt
Lad os starte med at spole tiden tilbage helt til starten, hvor de fire venner begyndte at sælge T-shirts. Dengang – for seks år siden – havde de så svært ved at finde en god T-shirt, at de besluttede sig for selv at lave den.
”Vi syntes ikke, der fandtes et produkt på markedet i ordentlig kvalitet, der var til at betale. Vores historie er den helt klassiske iværksætterhistorie: Vi løste et problem for os selv og derefter også for andre. I virkeligheden ville vi bare lave en T-shirt til os selv og vores venner, men efterhånden fandt vi ud af, at mange mennesker var interesserede i at købe vores design,” siger Frederik Pitter.
Anthon Louis uddyber:
”Det, jeg tændte mest på, var at bygge et univers op omkring det her almindelige, generiske produkt, som vi alle har brug for. Det foregik helt analogt: Vi købte en stak T-shirts, solgte dem, og så kunne vi købe en større stak næste gang. Den første stak var på 50, og af de 50 gav vi også nogle ud gratis. Vi var hele tiden nødt til at sælge de T-shirts, vi havde, for at købe en ny stak, og derfor havde vi udsolgt hele tiden.
På den måde fik vi – uden at ane det – opbygget en eller anden hype. Fordi der var udsolgt, troede folk, at det gik herregodt. Pludselig stod vi ved en skillevej. Det var lidt for seriøst til at smide væk, men samtidig genererede det heller ikke nok til, at vi kunne leve af det. Vi kiggede derfor hinanden i øjnene og besluttede os for at gøre alvor ud af forretningen.”
Det gik allerede godt for den unge virksomhed, men da de fire stiftere fik 18 minutter på landsdækkende TV, gik det for alvor stærkt.
”Vores omsætning er nu steget med omkring 900% fra 2020 til 2021. Vi er gået fra nul medarbejdere til ti, hvoraf seks er fuldtid,” siger Frederik Pitter:
Bagom din BAREEN T-SHIRT
”En god T-shirt kræver mere arbejde, end man skulle tro. Vi har brugt rigtig mange ressourcer på feedback fra fokusgrupper, og hvor har vi nørklet meget med detaljerne. Det er man nødt til. For hvis vores ikke er fed, så finder folk bare en anden. Vi arbejder konstant med at opdatere vores produkter: Kan man lige flytte en syning? Ændre lidt i ærmet? Hist og her. Der bliver virkelig nørdet om den T-shirt,” siger Frederik Moe.
Iværksætterens uforudsete udfordringer
Pandemien og de åbenlyse udfordringer, mange virksomheder har oplevet i kølvandet derpå, er én ting, en anden ting er gruppedynamikken i en virksomhed, hvor venner også er forretningspartnere.
”Det er både virkelig sjovt og utroligt svært. Det gode er, at vi kender hinandens styrker og svagheder, og at vi kan sige tingene mere ligeud; der er ingen, der pakker tingene ind i vat, hvis vi er uenige. Til gengæld kan det også tære på venskabet, når alt lige pludselig handler om arbejde. Vi sørger for altid at have aftaler i bogen, hvor der er én særlig regel: Det må ikke handle om virksomheden,” siger Frederik Pitter.
”Det sværeste ved at starte og drive virksomhed har egentlig været andre ting. Helt i starten at pengene skulle tjenes organisk, helt uden en investor eller et banklån i ryggen. Det betød, at vi måtte købe en stak T-shirts hjem og sælge den, før vi kunne købe en lidt større stak T-shirts hjem. Det tog næsten to år for os at komme ud af de cashflow-problemer,” forklarer han.
Som alt andet i livet, bliver én udfordring erstattet af en ny. For i takt med, at BAREEN T-SHIRT voksede sig større, forsvandt deres cash-flow problemer, men til gengæld havde de så meget vokseværk, at de måtte ansætte flere kræfter.
”Vi besluttede hurtigt, at vores første medarbejder skulle tage sig af vores mange kundehenvendelser; for det er vores allervigtigste punkt. Til gengæld var det sværere for os at rent faktisk finde de rette medarbejdere. Hvad har vi brug for, Hvor leder man, og hvordan ved man, om man har fundet den rigtige? Vi snakkede om at bruge et rekrutteringsfirma, men det er dyrt. Så snakkede vi om at finde vores medarbejdere selv, men vi frygtede at ramme forkert; og det er jo mindst lige så dyrt. Heldigvis har vi ramt plet alle gangene,” siger Frederik Moe
En bæredygtig T-shirt
Lige siden den spæde begyndelse har BAREEN T-SHIRT arbejdet på at skabe en T-shirt så god, at alle burde indstille jagten på den perfekte T-shirt - for når alt kommer til alt, er det nemlig brugen af tøjet, der gør det bæredygtigt. Filosofien er simpel: Et opgør med køb-og-smid-væk-kulturen ved at sælge kvalitet, pasform og social ansvarlighed i hele produktionen. Desuden er alle T-shirts produceret i 100% økologisk bomuld, og forsendelsesposerne er produceret i genbrugsmateriale.
Din virksomhed er et fodboldhold
Med 2021 overstået, kan de fire stiftere gøre status: Den største fejl, de lavede, var at sove i timen det første halvår af 2021.
”Vi var slet ikke hurtige nok til at få bygget en organisation, der kunne følge med efterspørgslen. Vi var kun to fuldtidsansatte det første halve år, men vi burde have været fire eller fem. Desuden har det været overraskende svært for os at uddelegere ansvar til vores nye ansatte; det er svært at give slip, også selvom vi ved, vores ansatte er yderst kompetente,” siger Mathias Klitgaard.
”Hvis jeg skulle give mine bedste råd videre til andre iværksættere in spe, ville jeg sige to ting,” siger Anthon Louis.
”Først og fremmest sker der ingenting, hvis alt bliver ved tanken. Har du en drøm, så kast dig ud i det. Hvis det går galt, er du ikke alene. En hvilken som helst succesfuld iværksætter har både succeser og fiaskoer bag sig,” siger han.
Fremtiden
En ting er sikkert: Der er fart på hos BAREEN T-SHIRT. Ingen kan rigtig sige, hvor virksomheden er om fem år. Men de fire founders drømmer alligevel lidt.
”Forhåbentlig er vi her stadigvæk. Vores mål for 2022 er at fordoble omsætningen fra 2021. Det vil vi gerne gøre hvert år. Men hvor vi reelt er om fem år, er der ingen af os der ved. Vi drømmer selvfølgelig, men det kræver også en masse af os internt at få vores drømme til at gå i opfyldelse,” siger Mathias Klitgaard.
”I år kunne vi godt tænke os at lave flere collabs og flere produkter. Måske en hoodie, sweatshirt og andet basicwear, som vi synes mangler derude” uddyber Anthon Louis.
”Det har sat gang i diskussionerne hos os, for vi hedder jo BAREEN T-SHIRT, men hvis vi begynder at lave andet end bare T-shirts, skal vi så hedde noget andet? Vi har ikke helt knækket den, for hvis vi sletter ’T-shirt’, forstår folk så, hvad vi står for? Og vil folk have andet end vores tees? Det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer.”
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.