Det dansk-singaporeanske ur-brand Atelier Holgur har med ’Frømand’-uret kombineret tool watch med dress watch. Det giver ingen mening med et hånddekoreret mekanisk urværk på 300 meters dybde, siger nejsigerne. Men det er netop den attitude, ur-branchen har brug for, siger fortalerne.
NOGLE GANGE BLIVER man slået på målstregen, også selvom man kom først. Bare spørg danske Asbjørn Simonen-Andersen, der i begyndelsen af 2021 grundlagde mikrobrandet Atelier Holgur sammen med en tidligere studiekammerat, Matthew de Bakker.
De to ur-entusiaster har gennem halvandet år arbejdet på det nye dykkerur i titanium i et nært samarbejde med ur-producenten Schwarz Etienne i Schweiz og udtænkt et innovativt kassedesign, der byder på integrerede remstifter, som man ofte ser på gamle militærure.
De fleste af disse ure har remmen monteret på uret med fjederstifter, men når dette er en integreret, faststøbt del af ur-kassen, er det stort set umuligt at tabe uret, hvis man bærer det på en NATO-rem. Få måneder efter Ateliers Holgurs debut lancerede Tudor så deres Pelagos FXD, et dykkerur i titanium, der også var udstyret med integrerede remstifter.
Annonse
’Hvor uheldig kan man være?’ tænkte Asbjørn Simonen-Andersen, der nu ikke alene skulle konkurrere med alverdens mikrobrands, men også med en mastodont som Tudor. Asbjørn Simonen-Andersen havde også en anden udfordring: I modsætning til de fleste andre mikrobrands er Ateliers Holgur ur, kaldet Frømand, ikke ligefrem billigt: Uret koster godt 80.000 kroner.
DET ER IKKE nemt at overbevise ur-nørder om at kaste Rolex-penge efter et ukendt ur-brand. Heller ikke selvom det er lavet i samarbejde med Schwarz-Etienne, der siden 1902 har fremstillet sofistikerede urværker og i dag også laver eksklusive ure i eget navn – når de altså ikke hjælper andre brands med produktudvikling.
’Frømand’ er udstyret med Schwarz Etiennes kaliber ASE 200, et håndlavet mekanisk urværk, der i en vis forstand svarer til at putte en fintunet Rolls Royce-motor i en firehjulstrækker.
Måske det er med til at forklare, hvorfor ’Frømand’ har vist sig at vække følelser hos entusiasterne på diverse online-fora, der ikke altid ved, hvad de skal synes om et robust dykkerur med et mekanisk urværk med håndpolerede komponenter.
NOK ER FRØMAND fremstillet i titanium og vandtæt ned til 300 meter, men det er også udstyret med en lille sekundviser som på et traditionelt dress watch og et skeleteret, mekanisk urværk med dekoreret mikrorotor. En teknologi, som blev udviklet af Universal Gèneve i 1950’erne, og som lige siden har haft en særlig plads i det finere urmageris hellige haller.
En mikrorotor optager væsentligt mindre plads end en standardrotor i det automatiske urværk og giver mulighed for at se meget mere af urværket på ure med gennemsigtig bagkasse. Det gør det også muligt at designe tyndere og mere kompakte ure, da mikrorotoren sidder i sin egen sektion af urværket, hvor den flugter med urværkets samlede højde – i modsætning til centrerede rotorer i fuld størrelse, som man ser på almindelige, dødelige automatiske ure.
Læg hertil, at gangreserven på ’Frømand’ er imponerende 86 timer og balancen er fremstillet in-house hos Schwarz Etienne. Så har du en idé om den ekstremt besværlige proces, der forklarer den høje pris.
”Det burde faktisk koste langt mere,” siger Asbjørn Simonen-Andersen om ’Frømand’-uret. Han hæfter sig ved, at den sælsomme kombination af tool watch med dress watch nok vækker begejstring, men også undren i alskens ur-kredse. ”Der er da nogen derude, som er efter os.
’Det kan man da ikke …,’ lyder det, men som ur-sitet Fratello skrev i deres anmeldelse, så er der lidt Dr. Jekyll og Mr Hyde over ’Frømand’.
Den analogi rammer os ret godt. Uanset hvad får kombinationen folk i tale, hvilket er superfedt,” siger han.
Annonse
ASBJØRN SIMONEN-ANDERSEN, der til daglig arbejder som konsulent i teknologibranchen, fik ideen til ’Frømand’ under en barselsorlov. Han har dog ikke fascinationen for ure fra fremmede, da både hans morfar og oldefar var urmagere i Aars i Nordjylland.
Faktisk er Atelier Holgur-navnet en hyldest til bedstefaren Holger. Den anden medstifter, Matthew de Bakker, har bopæl i Singapore, der i dag er brandets primære marked.
De to gik i gymnasiet sammen i Frankrig for 20 år siden, og selvom Matthew de Bakker flyttede til Singapore, holdt de to venner kontakten. ”Det startede som en sjov idé, men da jeg nævnte det for Matt via WhatsApp, var han øjeblikkeligt på,” siger Simonen-Andersen.
Det viste sig, at de Bakker samlede på ure og selv gik og baksede med de samme idéer om at lave en prototype til et dykkerur. Sammen brugte de herefter fire måneder på at undersøge markedet for ur-fabrikker og på ikke mindst at finde det rigtige urværk.
De landede på Schwarz Etienne, og da først aftaler og design var på plads, fortsatte arbejdet med prototyper og besøg i La Chaux-de-Fonds i Schweiz for at besigtige prøvematerialer, remkoncepter osv.
I oktober 2022 lancerede de så ’Frømand’ under Singapore Watch Fair, hvor en ur-entusiast, da han så uret på messen, blev så begejstret, at han købte det på stedet.
I skrivende stund er ’Frømand’ fremstillet i 100 eksemplarer, og Atelier Holgur er i gang med at designe et nyt ur, der ifølge Asbjørn Simonen-Andersen bliver mere i stil med et field watch.
Hvad har været jeres inspiration til designet?
”Vi ville skabe et moderne dykkerur, som du rent faktisk kan dykke med. Med god læsbarhed og integrerede horn, som man ser i gamle militærure.
Man skal ikke bekymre sig om at miste sit ur under et dyk grundet en rem, der bryder ved kassen, så derfor har vi designet vores eget remkoncept, hvor man stadig kan nyde det håndforarbejdede urværk, men det er en integreret del af kassen med faste horn.”
Annonse
Hvorfor skal man give 80.000 kroner for jeres ur, når man kan få ure fra kendte producenter til samme pris?
”Det er selvfølgelig ikke for alle, men det taler til entusiaster, som går op i håndforarbejdet finish og leder efter noget særligt. Du får et tool watch i titanium, der er vandtæt til 300 meter og udstyret med et nyt remkoncept og et ASE200-værk. Normalt får du ikke et ’skeletonized’ urværk i den priskategori.
Vi har også brugt mange ressourcer på ting, som man kun kan se under lup: 3D-blokke af lume, affasede kanter, sandblæst finish med polerede horn og referencer til Holger Danske og min morfar i forskellige indgraveringer. Det er et unikt ur.”
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.