Fremtidens hus tilpasser sig familieforøgelser – og skilsmisser

Fremtidens hus tilpasser sig familieforøgelser – og skilsmisser
Offentliggjort

Man kan kalde det pessimistisk. Man kan også kalde det realistisk.

Det er et statistisk faktum, at næsten hver andet ægteskab ender med en skilsmisse, og det har tegnestuen Henning Larsen Arkitekter taget højde for med designet af det, de kalder ’Det Foranderlige Hus’ tegnet i samarbejde med GXN, der arbejder med bæredygtig arkitektur.

Som navnet indikerer, tager huskonceptet højde for, at samlivsformerne anno 2014 er foranderlige. Mennesker flytter sammen og får børn, de flytter hjemmefra, og med en vis sandsynlighed går forældrene også fra hinanden før eller siden. Og måske flytter de sammen med nye partnere.

Så i stedet for at bruge mange penge og ressourcer på at bygge om, til og fra på sit hus, kan man lige så godt begynde med en bolig, der fra starten er designet til at kunne ændres alt efter familiens behov.

Det Foranderlige Hus består af vægge og andre komponenter, der kan flyttes og forskydes alt efter, om der er behov for et ekstra værelse til en bedsteforælder, der flytter ind, eller om køkkenet skal gøres mindre, fordi der er færre munde at mætte, når børnene flyver fra reden. Helt uden at man behøver tilføje nye elementer.


På grund af sin foranderlige konstruktion kan huset endda deles i to ved eventuelle skilsmisser.

Det Foranderlige Hus er opført som et led i Realdania Bygs udviklingsprojekt ’MiniCO2 Husene’. For huset er ikke kun skabt for at tilgodese de moderne familieformer, men også tænkt som en reaktion på de accelererende verdensomspændende klimaforandringer.

Projektet er da heller ikke gået ubemærket hen i det store udland. Det amerikanske site Fast Company har skrevet en artikel om det danske forsøg, der indledes med dette retoriske spørgsmål:

”Amerikanere bruger årligt 300 milliarder dollars på at ombygge deres huse, hvilket bidrager betydeligt til byggesektorens gigantiske CO2-fodaftryk. Men hvad hvis huse kunne omforme sig selv efter behov, så folk kunne tilføje et rum eller ændre køkkenets størrelse uden bulldozere eller uden at opføre nye vægge?”

Ifølge Henning Larsen Arkitekter kan en familie spare spare 26 ton CO2 ved at opføre Det Foranderlige Hus frem for et standardhus, og desuden anslås det at bruge 36 % mindre energi end et standardhus på 170 m2 med et energiforbrug på 60 kWh/m2 pr. år.