Få 6 opskrifter på smørrebrød fra Aamanns Deli og Takeaway
Ingen har som Adam Aamann fornyet den danske smørrebrødstradition. Det er snart en gammel historie, men Aamanns smørrebrød er stadig en af de fremmeste og fineste repræsentanter for det nye danske køkken.
Islandske sild i rødbede og peberrod med kapers og æble
4 store gammeldags modnede saltsild
100 g skrællet peberrod
½ l frisk rødbedejuice
2 stjerneanis
3 allehånde
4 peberkorn
½ l syltelage – se nedenfor
50 g syltet rødbede
1 syrligt sprødt æble
1 lille skalotteløg
Dild
2-3 spsk. små kapers i eddike
Udvand de fileterede saltsild i fersk koldt vand i køleskabet natten over. Skær peberrod i skiver. Kog en rødbedelage op af peberrod, rødbedejuice og krydderier. Lad det trække 1 times tid. Læg sildene i en bøtte eller skål. Bland rødbedelage, syltelage og de syltede rødbeder og lad afkøle til stuetemperatur. Hæld lagen over sildene, og lad dem trække i 5-6 dage på køl. Vend rundt i sildene én gang om dagen. Skyl æblet, og skær det i fine tern uden kernehus. Pil løget, og skær det i fine ringe. Skyl og slyng dilden. Læg sildefileterne på smurt rugbrød, kom små dutter af pisket cremefraiche på og rigelige mængder af æbletern, løgringe, plukket dild og kapers og top med rugbrødschips.
1 dl cremefraiche 38%
Salt
Peber
Citronsaft
Smag cremefraichen til med salt, peber og citronsaft, og pisk den kort, til den er stiv, men ikke for fast.
1 rugbrød
20 g smør
Salt
Nedfrys et helt rugbrød (helst lidt gammelt og gerne med kerner). Skær så tynde skiver som muligt på pålægsmaskine eller med filetkniv (det er langt det nemmeste, når brødet er frossent) og pensl herefter med smeltet smør og drys flagesalt over. Bag i ovnen ved 170 grader i ca. 10 minutter.
Tip: Opskriften kan med fordel ganges op, det kan bedst betale sig at lave en større portion.
__________
Kog 1 del eddike op med 1 del vand og 1 del sukker.
__________
Fortsætter på næste side...
Koldrøget hellefisk, friteret kartoffel og stenbiderrogn
150 g røget hellefisk
Dild
4-6 store hjertesalatblade
Skær fisken ud i tynde skiver. Skyl, slyng og pluk dilden. Skyl og slyng hjertesalatbladene. Kom hellefisken på smurt rugbrød, læg små dutter af pisket cremefraiche på, hjertesalt ovenpå og fyld bladet op med stenbiderrogn og drys friterede kartoffelspåner og dild over.
100 g stenbiderrogn
1 skalotteløg
Purløg
Salt
Peber
Citronsaft
Rens stenbiderrognen for hinder, eller køb den renset. Pil og snit løget. Skyl, slyng og snit purløg. Rør stenbiderrognen med skalotteløg og purløg og smag til med salt, peber og citronsaft.
1 øko-citron
1½ dl cremefraiche 38%
Salt
Peber
Skyl citronen, riv skallen og pres saften af den. Smag cremefraichen til med citronskal og -saft, salt og peber og pisk til fast konsistens.
1 bagekartoffel
1 l vand
15 g salt
1 l smagsneutral olie
Skræl kartoflen og riv på et groft rivejern. Læg kartoffelspånerne i koldt vand natten over. Kog en lage op af vand og salt. Dræn kartoffelspånerne, og hæld den kogende saltlage over dem. Lad dem stå i vandet i ca. 15 minutter. Dræn herefter spånerne på ny og kram tørre i et viskestykke. Varm olien op til ca. 175 grader, tilsæt spånerne og fritér, til de ikke bruser mere. Bred spånerne ud på fedtsugende papir, og lad dem køle af.
Fiskefilet med syltede løg og grøn remoulade
4 store rødspættefileter a ca. 120-150 g
Flagesalt
50 g hvedemel
2 dl vand
100 g tørt hvidt brød
Olie
Smør
Peber
2 dl blandede krydderurter
½ citron
Skær fiskefileterne til, og fold halen ind under fileten (skær evt. et lille snit ved bukket). Salt fileterne let. Pisk mel og vand til jævn konsistens, og dyp fileterne i blandingen. Riv det tørre brød fint, og vend fileterne i det, så de er helt dækket. Steg fileterne gyldne i varm olie på den ’pæne’ side (uden hale), skru ned for varmen. Tilsæt så smør og vend fileterne. Overhæld fileterne med smør fra panden kontinuerligt, så de øverste sider tilføres varme. Når fileterne er gyldne og sprøde på begge sider, lægges de på fedtsugende papir og dryses med salt og peber. Skyl og slyng krydderurterne. Skær den halve citron ud i 4 både. Læg de stegte fiskefileter på smurt rugbrød, kom krydderurter ovenpå sammen med grøn remoulade og syltede løg og læg 1 citronbåd ved.
Grøn remoulade:
40 g syltede drueagurker
40 g kapers
40 g cornichoner
5 g hakket frisk estragon
1 tsk. fintsnittet skalotteløg
1 dl mayonnaise
Citronsaft
Salt
Peber
Hak alt det syltede fint og vrid grundigt for væde i et viskestykke. Bland estragon, skalotteløg og mayonnaise i og smag til med citronsaft, salt og peber.
Syltede løg:
2 bananskalotteløg
1 dl vand
1 dl eddike
100 g sukker
10 g salt
3 peberkorn
1 laurbærblad
Pil løgene og skær dem i tykke skiver a ca. 2 cm. Kog en syltelage op af vand, eddike, sukker, salt, peber og laurbærblad i en gryde. Tilsæt løgene i den kogende syltelage og kog i 1 minut. Hæld løg og lage i en bøtte og sæt på køl.
Tip: Erstat rødspætte med skrubbe og tørt brød med japansk panko-rasp. Remouladen bliver naturligvis bedst, hvis man bruger en god hjemmelavet mayonnaise som basis. De blandede krydderurter kan være kørvel, estragon, karse og dild.
Braiseret svinebryst med pære, kørvelemulsion og baconmysli
½ kg svinebryst
3 spsk. salt
1 kvist rosmarin
½ l fond
1 l pærejuice
½ l vand
2 peberkorn
1 laurbærblad
1 dl æbleeddike
Pære/æbleskrog
8 blade hjertesalat
Timianskud
Gnid svinebrystet med saltet og stil på køl i ca. 24 timer. Børst derefter evt. overskydende salt af, og brun svinebrystet på en rist i ovnen ved 250 grader i 15-20 minutter. Læg det over i et stort ovnfast fad. Skyl rosmarinkvisten. Kog fond, pærejuice og vand op med rosmarin, peberkorn, laurbærblad, æbleeddike og skrog, og hæld den kogende lage over svinebrystet. Lad det braisere i ovnen i ca. 1½ time ved 150 grader. Vend svinebrystet 3-4 gange undervejs. Sæt hele fadet på køl, til svinebrystet er helt nedkølet, gerne til næste dag. Skyl og slyng salatbladene og timianskuddene. Skær det kolde, braiserede svinebryst i fine skiver og læg på smurt rugbrød, kom små dutter af kørvelemulsion ovenpå, dernæst hjertesalat, pærepuré, råsyltet pære og drys med baconmysli og timianskud.
Pærepuré:
2 pærer
1 kvist rosmarin
40 g smør
Salt
Peber
Sukker
Citronsaft
Skyl pærerne, skær dem i ca. 8 stykker, og læg dem i et ovnfast fad. Skyl rosmarinkvisten og skær smørret i tern. Kom rosmarin og smør ned til pærerne. Sæt fadet i ovnen ved 150 grader i 20-30 minutter, til pærerne er helt møre. Vend pærerne løbende. Fjern så rosmarinkvisten, og blend pærerne. Smag til med salt, sukker, peber og citronsaft. Passér pureen igennem en fin sigte og køl af.
Råsyltet pære:
2 faste pærer
1 kvist rosmarin
Salt
Peber
Sukker
Citronsaft
Skyl pærerne, og skær dem i små, rustikke tern. Skyl og hak rosmarinkvisten. Vend pæretern og rosmarin og smag til med salt, peber, sukker og citronsaft. Lad pærerne marinere i en skål/bøtte ved stuetemperatur i ca. 1 time. Sigt overskydende væske fra pærerne inden brug.
Baconmysli:
200 g tørsaltet bacon
Smagsneutral olie
Salt
Kør baconen igennem en kødhakker eller hak helt fint med en skarp kniv. Forvarm en pande på mediumvarme og tilsæt olie og salt. Steg baconen gylden og sprød. Sigt fedtet fra og køl af på festsugende papir.
Kørvelemulsion:
1 bundt kørvel
½ dl æggeblomme
1 spsk. æbleeddike
Salt
½ l smagsneutral olie
2 spsk. græsk yoghurt 10%
Citronsaft
Skyl, slyng og pluk kørvelen. Blend den med æggeblomme, eddike og salt til ensartet farve og konsistens. Tilsæt så olien i en tynd stråle under blendingen. Rør med yoghurt og smag til med citronsaft og evt. mere salt.
Lammeculotte med tykmælkscreme, mynte, dild og syltede gulerødder
1 lammeculotte
Smagsneutral olie
Salt
2 fed hvidløg
1 kvist rosmarin
1 kvist timian
Mynte
Agurk
Ramsløgsblade og -blomster
Dild
Soignér culotten, og rids skindet. Læg culotten på en kold pande med lidt olie og rigeligt med salt. Tænd blusset på lav varme, og salt bagsiden af kødet. Når fedtet er smeltet, skrues op på fuld varme, til kødet har en flot gylden farve. Læg culotten i et ovnfast fad. Pil og hak hvidløg, skyl og slyng rosmarin og timian. Steg culotten i ovnen sammen med hvidløg, rosmarin og timian ved 120 grader i ca. 20 minutter. Afkøl derefter culotten. Skyl, slyng og hak lidt mynte. Skyl lidt agurk, skær i mindre stykker og vend med mynten. Skyl og slyng ramsløg og dild. Skær den kolde lammeculotte i tynde skiver på tværs af fibrene og læg på smurt rugbrød. Kom dutter af tykmælkscreme ovenpå, derefter syltede gulerødder, agurk med mynte og til sidst ramsløg og dild.
Tykmælkscreme:
3 dl tykmælk
½ bundt dild
1 spsk. dijonsennep
1 spsk. honning
Salt
Peber
Citronsaft
Dræn tykmælken i et kaffefilter natten over. Skyl og slyng dilden, og blend den med sennep og honning og smag til med citronsaft. Vend dildmassen i den drænede tykmælk og smag til med salt, peber og citronsaft.
Syltede gulerødder:
3 gulerødder
Salt
10 g korianderfrø
½ l kogende syltelage – se første side
2 laurbærblade
Peberkorn
Salt
Skræl gulerødderne og vend dem med salt. Læg dem på køl i ca. 24 timer. Rist korianderfrø i en gryde, hæld syltelagen over og lad simre i ½ time og afkøl. Skyl de saltede gulerødder, og hæld den nu afkølede lage over gulerødderne. Lad dem trække i lagen i min. 2 dage på køl.
Tatar af okse med æggecreme, kapers, cornichoner og chips
300 g afpudset okseinderlår
1 spsk. grov sennep
2 spsk. koldpresset rapsolie
Salt
Peber
8 cornichoner
1 skalotteløg
20 estragonblade/skud
2 spsk. kapers
Kør kødet igennem en kødhakker på finest mulig indstilling – eller skær det evt. i tynde skiver og dernæst i strimler, og hak det så med en meget skarp kniv. Rør det hakkede kød med sennep og olie. Smag til med salt og rigeligt peber. Sæt evt. på køl op til 30 minutter før anretning. Halvér cornichonerne igennem på langs. Pil løget og skær i ringe. Skyl og slyng estragonbladene. Kom det rørte tatarkød på smurt rugbrød, læg derefter ca. 6 dutter æggecreme på og fordel så kapers, cornichoner og løg ovenpå. Slut af med at stikke kartoffelchips ned i smørrebrødet og top med estragon.
Æggecreme:
3 æg
40 g kapersvand
1 spsk. æbleeddike
25 g kraftigt reduceret fond
Salt
40 g udkogte pressede gulerødder
2 dl vindruekerneolie
1 spsk. jordnøddeolie
Citronsaft
Kog æggene ca. 8 minutter. Pil æggene, halvér dem, pil blommerne ud og kassér æggehviden. Blend blommerne med kapersvand, eddike, fond og salt. Tilsæt olierne langsomt, mens der blendes. Smag til sidst til med mere salt og citronsaft.
Kartoffelchips:
Små kartofler
1 l vand
15 g salt
Smagsneutral olie
Skræl og skyl kartoflerne, og skær dem i helt tynde skiver på et mandolinjern. Læg skiverne i en skål og dæk med vand. Stil på køl natten over. Dræn kartoffelskiverne. Kog vand op med salt og hæld over kartoffelskiverne. Lad dem trække, til de er klare og næsten møre. Dræn kartoflerne igen. Opvarm olien til ca. 130-140 grader, og fritér kartoffelskiverne, til de ikke bobler længere. Tag dem op af olien og læg på fedtsugende papir, til de er kølet af.
__________
Aamanns Deli og Takeaway Øster Farimagsgade 10 2100 København Ø Tlf. 3555 3344
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.