De koster næsten ingenting, de smager af en masse - og så er de bedst mens kulden bider. Få hertrefantastiske opskrifter med muslinger, der får englene til at synge.
Muslinger skal spises absolut friske og være levende ved tilberedning. Rens dem under rindende koldt vand for sand og tang, og vær gerne hårdhændet i håndteringen af dem. De, der ikke har lukket sig efter sådan en omgang, er døde og skal kasseres – det samme gælder de hel- eller halvknuste. Når muslingerne er færdigdampede, skal alle de, der ikke har åbnet sig, kasseres – de har været halvdøde under de indledende manøvrer med rensningen og derfor ufriske.
Rens muslingerne (se ovenfor). Pil og hak hvidløget, og svits det i olie i en stor gryde sammen med chiliflagerne. Rør rundt, og lad simre i 2 minutter. Tilsæt alle muslingerne og vinen, og læg låget på, og lad simre ved middelvarme i knap 8 minutter. Kom renset, afdryppet og hakket persille ned til muslingerne sammen med kogt spaghetti - (tjek inden for lukkede muslinger). Drys salt og friskkværnet peber over, og vend godt rundt.
1 kg muslinger
1 dl hvidvin
Annonse
1 laurbærblad
Rens muslingerne (se ovenfor), og damp dem i hvidvin med laurbærblad i ca. 5 minutter under låg. Pil muslingerne ud af skallerne (se igen ovenfor). Fjern evt. yderligere skæg/ tang. Nu skal muslingerne kommes i en dejlig suppe, der står klar og venter på dem (se nedenfor). Varm suppen godt igennem, inden servering. Hertil selvfølgelig herligt varmt brød.
150 g bacon
200 g kartoffel
1 spsk. tomatpuré
2 spsk. hvedemel
2 dl hvidvin
½ l piskefløde
3 dl vand el. fiskefond
2 laurbærblade
Annonse
1 tsk. fennikelfrø
2 fed hvidløg
100 g porrer
150 g gulerødder
150 g knoldselleri
150 g fennikel
Skær bacon og kartofler i tern, og rist først baconen ved middelvarme, og tilsæt derpå kartoflerne, når baconen har fået 5 minutter. Rist så yderligere i 5 minutter. Tilsæt tomatpuré og mel, og rist videre under omrøring. Tilsæt hvidvin, fløde og vand/fond. Kom krydderier ved, og lad suppen koge op. Skær alle grøntsager og suppeurter i tern, og tilsæt dem, når suppen koger. Lad nu suppen simre ved middelvarme, til grøntsagerne er møre.
1 kg linemuslinger
1 dl hvidvin
1 laurbærblad
Annonse
1 æg
1 dl rasp
3 dl rapsolie – til stegning
Rens muslingerne (se ovenfor), og damp dem i hvidvin med laurbærblad i ca. 5 minutter under låg. Pil muslingerne ud af skallerne (se igen ovenfor). Fjern evt. yderligere skæg/tang. Lige inden servering vendes muslingerne i pisket æg og derpå rasp og steges gyldne i varm olie. Lad dem derpå dryppe af på et stykke køkkenrulle eller andet fedtsugende papir, men server hurtigt efter, så de er friskstegte og sprøde. Giv salsa verte og aioli til, og drys med ’kul’ i form af sortbagt, forkullet porre.
1 bdt. persille
1 bdt. kørvel
1 bdt. purløg
1 bdt. basilikum
15 mandler
1 dl olivenolie
Annonse
Salt
Peber
Skyl alle urterne, dryp dem godt af, og blend dem sammen med mandler, olie, salt og peber til en salsa.
50 g kartoffel uden skræl
4 spsk. god mayonnaise
1 fed hvidløg
Kog kartoflerne i usaltet vand, og mos dem derefter med en gaffel. Pil og hak hvidløgsfeddet, og rør det i kartoffelmosen sammen med mayonnaise, og smag til med salt og evt. peber.
Skyl og tør porren grundigt, og bag den sort i ovnen ved 250 grader. Knus den afkølede porre i flager.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.