Ølblog: Mikkeller & Friends…. A lot of friends!

Ølblog: Mikkeller & Friends…. A lot of friends!

Ølblog: Mikkeller & Friends…. A lot of friends!
Offentliggjort

2257 gæster trodsede isnende kulde akkompagneret af strid blæst og mødte op i Stefansgade, hvor de på bare 3 timer tømte beholdningen på 1000 liter øl, som blev udskænket gratis til barens åbning.

Undertegnede var især glad for Nørrebro Pale Ale; en lys, kobberfarvet klassisk US pale ale med hele citrusorkesteret af lime, appelsin og grape i duften, god passende snert af sødme i smagen og så en lækker, vibrerende bitterhed som finish.

Denne gang er det dog ikke et soloprojekt for Mikkel Borg Bjergsø – de ”Friends”, som barens navn indikerer, dækker i første omgang over Tore Gynther og Tobias Emil Jensen, som er bagmændene bag mikrobryggeriet To Øl, som i min bog er måske det mest interessante danske bryggeri over det seneste års tid. Og så dækker ”Friends” også over de mange kontakter, venner og kolleger blandt de allerbedste bryggerier verden over, som barens ejere har. Disse venners øl er som regel ganske svære at opspore – bl.a. er det, bortset fra hjemstaten Indiana, stort set umuligt at opdrive øl fra det amerikanske superbryggeri Three Floyds på fad, men på Mikkeller & Friends vil Three Floyds være at finde kontinuerligt.

Her på åbningsaftenen var der således mulighed for at smage en sjælden version af bryggeriets i forvejen ekstremt sjældne flagskib, imperial stout’en Dark Lord; nemlig Three Floyds Barrel Aged Dark Lord Vanilla Bean 2011. Tyktflydende, kulsort med et tyndt lag espressofarvet skum, aromaer af caribisk rom, kaffe, lidt lakrids og en del mælkechokolade. Ekstremt full-bodied i munden. En øl, der på alle måder egentlig er for meget, men som, i små doser som her, er en hedonistisk fornøjelse at drikke.

En anden af barens specialiteter er, hvor meget sure øl (lambic, flemish red, o.a.) fylder på kortet. Jeg smager bl.a. Mikkeller Spontandoubleelderflower; meget citruspræget lambic med et lille strejf af cedertræsnoter i duften. Smagen er i højere grad præget af de hyldeblomster, der er anvendt, og jeg er faktisk ganske overrasket over, hvor meget disse er integreret i øllens samlede indtryk i stedet for, som jeg måske havde forventet – hyldeblomst kan trods alt være ganske kraftigt - at overdøve. Fin balance og en lækker øl.

Denne aften er baren pakket med mennesker, og man skal være her for festens skyld. Men når den umiddelbare åbningsrus har lagt sig, skal dette nok blive Nørrebros med afstand mest interessante sted at drikke øl. Potentialet for at blive Københavns bedste er også helt oplagt.

Ambitionen er at være verdens bedste. Det er heller ikke utænkeligt……..

/TH