Den klassiske tatar er rørt sammen til en fars, der er så blød, at den næsten kan sluges. Det har bestemt sin charme, men denne version er grovere i strukturen ogmere nænsomt vendt sammen.
En tatar med en grov struktur giver mere opmærksomhed til de enkelte ingredienser, og samtidig får tænderne mere at arbejde med. Det er der en vis dyrisk tilfredsstillelse i, som er meget passende, når nu retten baserer sig på råt kød.
I denne opskrift har jeg brugt udskæringen tyksteg, som er forholdsvis mør. Hvis du gerne vil spare lidt penge og have endnu mere bid i din tatar, kan okseinderlår også anbefales.
Målene til denne spansk-inspirerede tatar er i forretsstørrelse, men du er mere end velkommen til at gange den op og spise den til hovedret.
Det skal der i:
Til 2 personer
180 g oksetykstegsfilet – bed slagteren om at fjerne eventuel fedtkant og sener
1 avocado
¼ tsk. chili – prøv Piment d’Espelette, dyr og farligt vanedannende
Annonse
1 bakke karse
40 g agurk uden skræl og kerner
2 æggeblommer
20 g aflange ska-lotteløg skåret i ringe
40 g mandler uden skind – gerne af typen marcona
Vinaigrette:
Saft af ½ citron
Annonse
1 tsk. sennep
1 tsk. sherryeddike
1 tsk. tabasco
½ tsk. sukker
½ dl vindruekerne-olie
½ dl olivenolie
Rist mandlerne på en pande ved lav varme, til de er lysebrune. Drys med dit yndlingssalt. Når de er kølet ned, hakker du dem meget groft.
Snit skalotteløgene i millimetertynde ringe med en skarp kniv.
Halver avocadoen, og vend kødet ud af skrællen med en ske. Skær den i 1x1 cm store tern, og mariner den med et skvæt citronsaft, en dråbe olivenolie og chili.
Skræl agurken, flæk den på langs i fire dele, fjern kernerne, og snit kødet i fine tern. Drys med salt.
Snit dit oksekød i 0,5 x 0,5 cm tern. Krydr med salt og peber.
Pisk din vinaigrette således: Citron, sennep, sherryeddike, salt, sukker og tabasco røres sammen med et piskeris. Kom derefter olien i lidt efter lidt, mens du pisker, så olien bliver bundet af de syrlige elementer, og vinaigretten får en cremet konsistens.
Vend kødet, løgringene, karsen, agurketernene, mandlerne og avocadoen hurtigt sammen, uden at det bliver smattet.
Anret tataren i en dyb tallerken. Fordel vinaigretten henover med en ske, og garner med en æggeblomme. Spis med godt surdejsbrød til.