Kender du dine klassikere? Hvornår bliver et område eller en vin egentlig en klassiker? Budene er mange, men vi vover pelsen og giver dig svaret.
En klassisk vin har en klassisk smag og et karakterfuldt udtryk fra det enkelte område, der desuden har en lang vinhistorie med et godt ry bag sig. Lande som Tyskland, Ungarn og Portugal har lavet vin i mange år, men har ikke haft den samme stabilitet som Frankrig, Italien og Spanien.
På de følgende sider kan du læse mere om klassiske områder fra de tre store vinlande og se vores anbefalinger af gode flasker fra de pågældende lande.
Næste side: Frankrig
FRANKRIG
Alle store franske vinområder kan betegnes som klassiske. Det gælder Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Loire og Rhône. Alle områder med en lang historie, som har været trendsættende inden for hver sin kategori.
Alsace er kendt for sine fine hvidvine og lette rødvine, og her er det specielt druer som Pinot Gris, Riesling, Muscat og Gewürztraminer, der leverer.
Bordeaux er et af de mest berømte og klassiske vinområder, hvor druerne Merlot og Cabernet Sauvignon danner base for nogle af verdens bedste vine sammen med Sémillon.
Bourgogne laver verdens bedste Pinot Noir og Chardonnay.
Champagne er champagne med alt, hvad dertil kommer af ekstravagance og finesse i mousserende vin.
Fra Loire kommer Anjou, Saumur, Sancerre og Pouilly Fumé, et kæmpe område, der leverer frugtige rødvine og helt fantastiske hvidvine på Sauvignon Blanc og Chenin Blanc.
Domaine du Caillou Châteauneuf-du-Pape Les Quartz 2006 +++++
En blød og intens vin med en flot mørkerød farve og noter af moden frugt, mørk chokolade, svampe og cedertræ. Eftersmagen holder længe. Skal drikkes til rødt kød. Dekanteres i en time.
Pris: 479,95 kr. (Vinspecialisten / Magasin Mad&Vin)
Næste side: Spanien
SPANIEN
Her har de inden for de seneste 20 år genereret flere ny-klassikere.
De fleste vinfolk kender Rioja for sine tunge rødvine lavet på Tempranillo-druen og Sherry for den fine hedvin.
De nye klassikere – områder som Ribera del Duero og Priorat – har ramt en mere international stil, og nogle af verdens bedste vinproducenter laver nu vin dér.
Roda 1 Reserva Rioja 2006, Spanien
++++
Mørk, intens vin med en kraftig næse. Smagen har noter af råt kød, vanilje, blomme og dadel. Eftersmagen holder ved længe, og det er et krydret indtryk, der pænt afslutter vinen. Udvikler sig meget ved dekantering.
Pris: 249,95 kr. (Philipson Wine)
Næste side: Italien
ITALIEN
Der laves vin over hele det gamle vinland, men kun tre områder kan tage titlen som klassiker. Det er
Piemonte,
Toscana og
Veneto. Flere andre områder laver virkelig god vin, men uden den samme gennemslagskraft.
Piemonte er kendt for Barolo og Barbaresco lavet på druen Nebbiolo. Flasker, der kan gemmes længe, og som er blandt verdens bedste vine.
Veneto er kendt for sin Amarone, der har været populær gennem mange år, ikke mindst i Danmark.
Toscana kan blandt mange gode vine levere Chianti og Brunello lavet på druen Sangiovese.
Il Poggione Brunello di Montalcino Toscana 2006
+++++
Mørk, tæt farve, kraftig smag med noter af bær. Lang eftersmag med den rene Brunello-karakter med god bitterhed. Vil gå godt til fyldige retter. Dekanteres i to timer.
Pris: 276 kr. (Otto Suenson & Co.)
Læs også: Jørgen Leth om kunsten at gå alene på bar