”For mig er Patek Philippe mere end bare armbåndsure. Det er kunstværker”
Der findes Patek Philippe-ure, og så findes der Patek Philippe-ure af Gilbert Albert. Og nej, det er er ikke en karakter i Anders And. Gilbert Albert var en schweizisk guldsmed, der i 1950’erne og 1960’erne tegnede nogle af Pateks mest banebrydende ure og har efterladt sig en arv i urenes verden, der er en Gérald Genta værdig. Det ved Roni Madhvani, der er indehaver af verdens største samling af netop denne type Patek-ure, med undtagelse af Pateks eget husmuseum i Genève. Madhvani har brugt tre årtier på at opbygge sin ursamling. Vi tog en snak med ham.
”Det startede, da jeg læste på universitetet i London for nogle årtier siden. Hver dag gik jeg gennem Bond Street på vej til universitet og beundrede urene i butiksvinduerne. På det tidspunkt havde jeg ikke penge til at købe den slags eksklusive ure, så det forblev dagdrømmerier.
Jeg er imidlertid meget interesseret i kunst, og på mange måder var det nok min interesse for design og skulpturer, der førte mig hertil. For mig er ure kunstværker på håndleddet, og det gælder især Patek.”
Annonse
Hvorfor samler du på ure fra Patek Philippe?
”Jeg så mit første Patek i et tidligt ur-auktionskatalog fra 1980’erne og blev ganske enkelt grebet af dets skønhed. Det gav mig lyst til at udforske og lære mere om uret. Det var også i den proces, at jeg fandt ud af, at Patek lavede sine mest storslåede smukke designs mellem 1945 og 1965, og som også kan kaldes en kreativ ’Belle Époque’ inden for schweizisk urdesign. Dengang som nu var min interesse dog mere på selve designet frem for komplikationer og urværker.”
Hvor mange Pateks har du?
”Ikke nok.”
Hvad var dit første Patek?
”En asymmetrisk reference 3424 designet af Gilbert Albert (Albert designede i 1950’erne og 1960’erne ikoniske urmodeller for Patek, deriblandt ’Ricochet’, ‘Flying Saucer’, ‘Asymétrie’ og ‘Tutti Fruitti’, red.). Da havde jeg imidlertid allerede været i gang som ursamler af andre brands i næsten et årti, for sådan et Patek var selv dengang dyrt.”
Hvilket ur i din samling har den bedste historie?
”Når man som jeg har samlet på ure i mere end tre årtier, bliver man mere kræsen med hensyn til, hvad man samler på. Ud over stand og sjældenhed, går jeg op i urets proveniens (hvor og hvornår uret er fremstillet, og hvem der siden har ejet det, red.). I de fleste tilfælde er de originale papirer forsvundet, så der kan en inskription på bagsiden af uret afsløre noget interessant om et ur.
Et godt eksempel for nylig er et Vacheron Constantin med en inskription for ’Dolly’. Jeg var fascineret af, hvorfor et herreur havde et damenavn indgraveret. Efter at have lagt det op på min Instagram blev jeg kontaktet af en herre, der kendte til den oprindelige ejer. Det viste sig at være en jøde ved navn Adolph, som flygtede fra Tyskland før Anden Verdenskrig og blev juveler i diamantdistriktet i New York. Det var ikke smart at beholde sit oprindelige tyske navn i de år, så derfor skiftede han navn til ’Dolly’.
Jeg er også interesseret i dobbelt-signerede Patek-skiver. Det er urskiver, hvor Patek blev solgt af juvelerer og urhandlere, som fik deres navn sat på skiven, ligesom Tiffany gør det i dag på de Patek-ure, som de forhandler. Min interesse er især i latinamerikanske forhandlere og dem, der ikke længere eksisterer, da de giver en aura af fortidens romantik. Det er navne som Casa Welsch fra Peru, Freccero fra Uruguay, Serpico Y Laino i Venzuela og Le Palais Royal i Cuba.”
Annonse
Hvilket ur vil du aldrig sælge?
”Hvis jeg har et valg, er svaret: Ingen. Når jeg i årenes løb alligevel har været nødt til det, har jeg altid fortrudt det. Men medmindre man har en oliebrønd i baghaven, kommer der et tidspunkt i enhver ursamlers liv, hvor man er nødt til at sælge et ur for at få råd til et andet.
Et eksempel fra min egen samling inkluderer et unikt Patek med en indgraveret urkasse med Haile Selassies monogram (Selassie var Etiopiens kejser i 1930-1974. red.). Det var et ur, som han gav til sin italienske privatpilot.
Der er dog andre ure i min samling, som jeg aldrig skiller mig af med, deriblandt et ref. 5004 med splitsekundkronograf og evighedskalender, som Patek lavede bespoke til mig – efter jeg var blevet spurgt om, hvordan mit drømmeur så ud. På det tidspunkt tænkte jeg ikke på omkostningerne, eller hvordan jeg ville have råd til det.”
Har du et Patek ’grail watch’?
”Jeg ville ønske, at der bare var ét ur, men der er altid et par stykker. Der er dem, jeg måske har råd til, hvis jeg finder dem, og dem, jeg må nøjes med at drømme om. Jeg ville elske en ref. 3974 Repeater med sort skive og Breguet-numre. Det ville fuldende mit ’sæt’ på ref. 3940, 3970 og 5004, som jeg alle er så heldig at eje i forvejen. De ure repræsenterer i mine øjne en afslutning på en æra hos Patek Philippe, hvor ledelsen gik fra en generation til en anden, fra Philippe Stern til hans søn Thierry. I mine øjne er ure produceret under Philippe anderledes end de nuværende, og de nævnte referencer var på et andet niveau.”
Hvilket Patek vil du anbefale en ny samler eller førstegangskøber?
”Følg dit hjerte og hvad din pengepung tillader. Men før du kaster dig ud i vintage Patek, er det vigtigt at undersøge tingene grundigt. Det smukke ved internettet er jo, at det tillader os at lave den slags research i dag, og de fleste samlere er altid behjælpelige med at rådgive. Vintageure kan dog være et minefelt, så viden er vigtig.”
Hvad er det bedste og værste ved at samle på Patek?
”At ens samling er betinget af ens midler, altså om man overhovedet har råd til det. Det er trist, når tingene bliver så dyre, at de er uden for rækkevidde for mange, især dem, der deler ens lidenskab for ure og er nye i urverden.
Annonse
Når det er sagt, så findes der, ud over Patek, en hel verden derude af smukke vintageure, som er overkommelige for nye samlere.”
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.