Når mænd vælger prævention, er der to veje at gå: Kondom eller sterilisation.
Men det er ved at ændre sig nu, hvor en ny p-pille til mænd kan være på vej. P-pillen hæmmer sædcellernes svømmeevne i op til tre timer, så de mister evnen til at finde vej op til kvindens æg. Pillen virker en time efter indtag, og efter 24 timer svømmer sædcellerne atter som normalt.
Hos mænd vil testosteronniveauet ikke blive påvirket, og pillen rammer udelukkende det enzym i sædcellen, der får den til at svømme. Når pillens effekt aftager, er fertiliteten tilbage til normalen. Den tegner dermed konturerne af en fremtid, hvor mænd slipper for at ligge i samme hormonmarinade, som kvinder har ligget i de sidste seks årtier siden p-pillens opfindelse.
Farvel til en forstyrret hormonbalance
Og det er der en åbenlys fordel i. For kvinder, der bruger p-piller for at forhindre graviditet, betaler ved kasse 1 med en påvirket hormonbalance.
I modsætning til den mandlige p-pille har versionen til kvinder en mere indgribende effekt. P-piller til kvinder indtages dagligt, og har til formål at stoppe kvindens cyklus fuldstændig og dermed bremse for tilførslen af nye æg til livmoderen, som kan befrugtes.
For kvinder betyder det, at der bliver tilført kemisk fremstillet østrogen og gestagen. Og når der rodes ved hormonbalancen på denne måde, rammer det ikke kun livmoderen, men også hjernen. Her bliver tanker, adfærd og følelser påvirket af den lille pilles omfattende indvirkning. Et studie udgivet fra Rigshospitalet i 2017 viste desuden, at unge kvinder på p-piller har dobbelt så stor risiko for at forsøge selvmord som kvinder, der ikke er på p-piller.
Indtil videre er p-pillen til mænd kun blevet testet på mus. Det er nu kun testforsøg på kaniner og slutteligt på mænd, der er næste skridt for den potentielt seksuelt revolutionerende pille.
Ny pille, nyt ansvar?
Er det så snart tid til at rive i op debatten om præventionsbyrde? Ja, er det korte svar, for med p-pillen til mænd bliver præmisserne for præventionsdebatten ændret markant. Hidtil har prævention været kvindens ansvar. Med introduktionen af et nyt præventionsmiddel er der potentiale for, at ansvaret for sikker sex også flytter sig over på mændenes banehalvdel, så det i højere grad end nu bliver et fælles anliggende.
Der eksisterer i dag stribevis af præventionsmidler til kvinder, som tager det store læs af præventionsbyrden. Imens mænd har været henvist til enten sterilisation og analoge kondomer.
En mandlig p-pille vil givetvis ændre spillereglerne og ansvaret for sikker sex. Og mens forskerne tester det nye præventionsmiddel på mus, bør det i mellemtiden give rum til en samtale om både sundhed og reproduktion, og hvorvidt prævention i højere grad skal være et fælles ansvar. Der er ingen, der kommer til at savne hormonforstyrrende prævention, som mange kvinder lider under i dag. Og hånden på hjertet: Har det ikke en vis appel at sparke det usexede kondomfedteri til hjørne?