Som at sove under åben himmel med børnebander på: Vi guider dig til din første sheltertur
Vi vil allesammen gerne være lidt mere outdoor. I bybilledet ses den ene grydehårsfrisure efter den anden med hele børneopsparingen konverteret til Gore-Tex og karabinhager i bæltet. Men hvis du skal ligne en, der er på vej alene i ødemarken, må du også sætte handling bag looket. Sommeren er her, og det er tid til at komme ud og sove i det fri. Vi guider til shelterturen, der er den perfekte indkørsel til dit nye udendørsliv.
Foto: Daniel Villadsen/VisitDenmark Shelter ved Røsnæs Fyr.
Det er på tide at sætte dine nyindkøbte Salomon trail-sko og knastørre Arc’teryx tre-lags på græs. Det er slut med at lege Bear Grylls på Nørrebros sidegader. Du skal ud i naturen, få lidt rigtig ilt og lufte dit GORPcore-drip i bunden af en fugtig bøgeskov eller langs noget vand, der ikke er Christianshavns havn.
Men for at det ikke skal blive et alt for stort kulturchok at bevæge sig ud fra byens trygge asfalt, er det en god idé at starte outdoor-karrieren med en sheltertur. Det er meget muligt, at du føler dig inspireret til at sprætte en kronhjort op og sove i den, mens du spiser bark og drikker din egen urin, men nogle gange er det fint at begynde i det små.
Shelterturen er den perfekte indkørsel til et liv med flere ture, mere mad over bål og færre nætter i din fugtskadede et-værelses.
Annonse
Shelterturen er som at sove under åben himmel – men med børnebander på. Du forbliver tør, og du får lov til at ligge plant. Det eneste, du reelt skal bruge, er din mors gamle sovepose, fra dengang hun var på interrail i 80’erne, et nogenlunde hæderligt liggeunderlag og noget mad og drikke. Men som det jo heldigvis er med så meget, kan man altid komme længere frem i flyet. Du kan altid opgradere din sheltertur. Og det er dét, denne guide er her for.
Vælg en fed shelterplads
Første skridt på din vej mod succes begynder med det at vælge den rigtige shelterplads. I Danmark er der ifølge Friluftsrådet i hvert fald 1500 shelterpladser rundt om i landet. Nogle steder står der 2000, andre steder noget helt tredje. Uanset hvad skulle der gerne være et spot, der passer til dine behov. Men du må vurdere med dig selv; skal det være i skoven, ved havet, på heden eller ved søen? Her på redaktionen er vi især glade for en god shelter med havudsigt, men det er et temperamentsspørgsmål.
Det allerførste råd, vi vil give dig, er, at du skal huske at booke din shelterplads på forhånd, hvis det er muligt. Ja, det er en ting at booke en shelterplads. Hvis vejret er godt, kan du sådan cirka regne med, at der er mange om buddet på de populære pladser.
I 2020 var der 241.000 personbookinger af shelters i Danmark, hvor der til sammenligning i 2015 ’kun’ var 140.000 bookinger. Det er altså ved at blive brandpopulært at sove i de idylliske menneskehundehuse.
Naturstyrelsen har læst rummet og lavet en ret så vellykket hjemmeside, der kortlægger hele ’friluftsdanmark’, hvor du kan se alle shelters i hele landet og tilmed booke dem direkte gennem det interaktive kort. Klik ind her og book din shelter.
Hvis du er mere til et kurateret liste af lækre spots, har vi en til dig her:
Den lille shelterplads ligger kun 300 meter fra Vesterhavet. Der er plads til 4-5 gæster, og det er ikke muligt at booke sig ind. Det er altså først til mølle. Eventyrstemingen er i høj grad til at tage og føle på. Shelteren ligger på vandreruten Vestkyststien Agger-Bulbjerg.
For nogle vil denne her shelterplads måske være lige lovlig moderne at se på. Den ligger dog med en vanvittig udsigt over Vang Granitbrud og med Østersøen lige i baghaven. Der er plads til 4-5 personer og et af de bedste grillsystemer, vi har set, omme bagved.
Du kan desværre ikke booke dette shelter, men heldigvis er der to og plads til cirka 16 sovende i alt. Pladsen ligger 1,5 km fra nærmeste parkeringsplads, så du skal gide at slæbe dit grej, hvis ikke du allerede er på gåben rundt på en længere rute. Birkeskoven agerer smuk baggrund for Avnø Fjord. Idylbarometret er i top.
Foto: Visit Fyn, Michael Fiukowski og Sarah Moritz
Dette spøjst udseende shelter blev i 2020 kåret til Danmarks bedste shelterplads af Visit Denmark. Der er plads til fem sovende gæster, og det skulle eftersigende være ret vigtigt at booke tid i forvejen, da stedet er populært. Og man forstår det jo godt med den udsigt.
De to shelters ligger nærmest direkte på stranden og er meget populære blandt lystfiskere og folk, der går ’Camønoen’. Der er plads til 10-12 sovende. Pladsen ligger gemt inde bag en masse træer og krat, så der er relativt vindstile, selvom du sover helt ud til vandet. Solnedgangene fra Mandemarke Haver er nærmest umulige at slå.
Hav grejet på plads
Du har garanteret allerede investeret i næste sæsons letvægtsgrej og stormkøkkener til flere tusinde kroner, før du så meget som overvejer en tur i det fri. Men det smukke ved shelterturen er faktisk, at du ikke behøver det helt store udtræk af overlevelsesudstyr for at komme afsted.
Men det bliver en kold dag i helvede, før vi har tænkt os ikke at anbefale en masse lækkert gear, du kan løbe ud og investere i allerede nu. Du ved jo, at du alligevel ikke har tænkt dig at gå ned på grejet. Du skal i hvert fald ikke stå der med et gammelt papliggeunderlag og et skævt Trangia-sæt fra før krigen, mens dine kammersjukker pakker det ene stykke kulfiber-rip-stop-thermo-grej frem efter det andet.
Annonse
I virkeligheden kan friluftsbutikker være noget af det farligste at begive sig ind i, hvis du ikke har en helt klar plan om, hvad du skal have. Alle karabinhagerne, drikkedunkene, der lyser i mørke og soveposerne, der kan holde dig varm i månedsvis i -30 grader, forblænder dig lynhurtigt. Så vi har forsøgt at skære det lidt ned for dig.
På en sheltertur er det vigtigste, at du ikke brækker ryggen eller dør af hypotermi, når du sover, at du får noget at spise og drikke, og at du kan holde varmen rundt om bålet om aftenen. Men selvfølgelig må man godt have lidt ekstra fedt grej med.
Her er noget gear, du med god samvittighed kan erhverve dig:
LiggeunderlagSovepose
Liggeunderlag
Nemo Quasar 3D
Du holder lige så meget varmen gennem det liggeunderlag, du ligger på, som den sovepose, du ligger i. Med Nemo Quasar bliver hverken varme eller komfort et problem. Den former sig ergonomisk efter kroppen og har en lille indbygget pude.
Dun-sovepose med en komfortgrænse ned til -7 grader. Perfekt til forår og efterår. Det smarte ved Big Agnes er, at der er enormt meget plads i posen, hvis du er typen der roder rundt hele natten.
Du skal have noget at smække på bålet, når du skal koge din alfabetsuppe eller nogle breakfast burritos til morgenmad. Gryderne er 2,3L, og du ved bare at Primus holder hele vejen. Det er simpelt, letvægt og alt, hvad du behøver.
Som nybegynder udi lejr-gamet er en af de ting, man altid glemmer, at du ikke kan se i mørke. Og det er bare ikke fedt at stå og træde vande i brændenælder, når du skal ud og lade vandet efter en halv ramme Slots omkring lejrbålet. Denne her sag har en rækkevidde på 85 meter, så den lyser alt rigeligt op.
Det er bare sejere at tænde sit bål med gnister. Et tændstål oser spejder langt væk, og der er god streetcredit at hente i at gå rundt med et tændstål i bæltet, når du skal vise dig på landets shelterpladser over sommeren.
Når du skal have kaffe på turen, er det vigtigt, at du ikke gør det for svært for dig selv. Men du må gerne gøre det lidt cool. Snow Peak laver en helt klassisk kogekaffekande, der er perfekt at smide over flammerne. Dertil er det jo vigtig at have noget at drikke af, og heldigvis laver de også nogle fede titaniumkopper hos det gode japanske mærke.
Når du skal have smækket det helt store Skt. Hans-bål sammen for at imponere resten af campen, er det godt med en økse, så du kan gå på jagt efter grene i skoven. Det er smart, hvis den samtidig heller ikke fylder alverden eller vejer for meget. Denne her sag vejer kun 500g og er 32cm lang.
Et herregodt tip til at holde dig varm, er at holde dig tør. Og det kan gøres på mange måder naturligvis, men The North Faces Futurelight-teknologi er altså værd at kigge i retning af, hvis du er vandskræk. I deres Dryzzle jakke, koster det heller ikke alverden at holde sig tør, og det er måske fornuftigt nok, hvis du endnu ikke er helt sikker på, om det der udeliv nu er noget for dig.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.