Jes Dorph-Petersen: "Jeg tror, at jeg har mange irriterende karaktertræk, fordi jeg er et enormt selvcentreret menneske"

Den 61-årige Jes Dorph-Petersen om at blive på skærmen på trods af aldersfascisme, at tudbrøle i en græsk rendesten og om udsigten til at dø.

Jes Dorph
Offentliggjort

Hvad er det bedste råd, du har fået?

”Min nu afdøde far Kaj sagde, da jeg var knægt og skulle i gang med at forme mit liv, ’Du skal altid springe over, hvor gærdet er lavest’. Han mente, at det var åndssvagt at gå derhen, hvor gærdet er højest, hvis man alligevel bare skal over på den anden side. Selvom det lyder som om, at det bare er fis, er det faktisk noget, som både han og jeg levede og lever efter. Jeg har aldrig kompliceret livets forhold mere end nødvendigt.”

Hvad er den vigtigste beslutning, du nogensinde har truffet?

”Når jeg kigger tilbage, var en ekstremt vigtig beslutning for mig, at jeg for otte år siden stoppede som vært på TV 2 Nyhederne efter 25 år. Jeg stoppede med noget, jeg elskede, og som jeg identificerede mig med, men jeg var træt helt ind i knoglerne. Jeg sad i toget en ganske almindelig mandag aften efter en nyhedsvagt, og jeg brød simpelthen sammen. Den aften fik jeg, hvad man kalder en blitz-depression. Da jeg efter et par dage kom ovenpå, tænkte jeg, at det var et tegn fra de højere magter om, at jeg skulle stoppe. Beslutningen var meget tung for mig. Det var som at forlade min planet, min familie og min identitet på én gang.”

Hvilket nederlag har gjort dig mest ondt?

”Året var 2002. FCK spillede en kamp mod Brøndby i Parken, der reelt set handlede om guldet. FCK førte 1-0, indtil der var fem minutter igen, og så udlignede Mads Jørgensen fra Brøndby. Det mål betød, at mesterskabet flyttede sig fra København til Brøndby på ét skud. Kampen blev jo kun uafgjort, men det føltes som et nederlag. To timer senere sad jeg på en italiensk restaurant og tudede ned i min kalvemørbrad med gorgonzola, fordi jeg var så ked af det.”

Hvad er det bedste ved at blive ældre?

”For første gang er jeg i stand til at slappe af med mine egne ambitioner. Jeg har sluppet min tro på, at mit liv på alle måder kun lige er begyndt. Nu er jeg klar over, at jeg nok har nået det meste af det, jeg skal, og jeg er holdt op med at halse efter et eller andet. Jeg har brugt alt for mange år på, at hver gang jeg klarede mig godt, skulle jeg lynhurtigt videre til det næste. Nu har jeg nået det hele, så nu kan jeg sige: Det blev, som det blev.”

NY_19950519-152618-3_5Mb copy.jpg

Hvilket karaktertræk ved dig selv irriterer dig mest?

”Jeg tror, at jeg har mange irriterende karaktertræk, fordi jeg er et enormt selvcentreret menneske. Siden jeg var ganske ung, har min tilstedeværelse været vigtig, fordi jeg har været tv-vært. Så har man hovedet oppe i egen røv. Et træk, der har udviklet sig med årene, er, at jeg hurtigt bliver ’lækkersur’. Det vil sige, at jeg kan gå med en radar og blive sur på mine omgivelser, inden ting sker. Jeg kan fx blive sur på bilister, inden de begynder at køre for hurtigt og hensynsløst. Jeg er blevet ekspert i at spotte ting, som jeg kan blive sur over på forhånd. I virkeligheden gør det, at jeg hele tiden er på jagt efter fejl hos andre mennesker.”

Hvornår blev du en mand?

”Efter jeg var blevet student, var jeg på interrail med en kammerat. I Athen gik vi hen til en mønttelefon og ringede hjem for at høre, hvilken uddannelsesinstitutioner vi var kommet ind på. Dengang kunne man jo ikke bare tjekke sin mail, så vi ringede hjem og fik vores forældre til at åbne et brev. Jeg fik at vide, at jeg ikke havde snittet til at komme ind på jura, og jeg var dumpet optagelsesprøven til Journalisthøjskolen. Jeg sad og tudbrølede i rendestenen og tænkte: ’Hvad skal der blive af mig?’. Det var første gang, jeg mærkede, at tingene ikke blev serveret på en tallerken foran mig. Den aften i Athen besluttede jeg mig for at tage mig sammen. Jeg sagde til mig selv: ’Nu skal du være voksen, Jes’, og så øvede jeg mig helt vildt til at komme ind på Journalisthøjskolen, og jeg kom ind et halvt år efter. Jeg indså, at jeg blev nødt til at gøre tingene selv.”

Hvad er din jobmæssige største bedrift?

”Jeg er stolt over, at jeg har siddet på skærmen siden 1991. I 90’erne lavede jeg stort set alt på TV 2. Den epicenterplacering har jeg ikke længere, og det er fint nok, men det, at jeg stadig kan være med, og at de kan bruge mig, er jeg stolt over. Der er ikke mange, der holder så mange år på skærmen. Der er en grad af aldersfascisme i tv-branchen, og det er meget bedre at være 33 end 61. Men jeg har åbenbart ramt noget med min runde og folkelige facon. Jeg har aldrig været særlig moderne, og derfor er jeg måske i virkeligheden lidt tidløs.”

Hvad er din største succesoplevelse?

”Jeg stoppede med at drikke alkohol for fem år siden. Det var en meget vidtrækkende beslutning, som jeg traf for at befri mit liv for en masse problemer. Jeg kunne godt mærke, at det fyldte for meget i mit liv, og at jeg havde et for stort forbrug. Det begyndte at dirigere mit liv for meget, at jeg skulle finde steder hen, hvor jeg kunne få noget at drikke. Jeg var nervøs, da jeg traf den beslutning, fordi jeg var usikker på, om jeg kunne finde ud af det. Det har været svært, men allermest har det været nemt, fordi det er en meget ultimativ ting at sige: ’nu lader jeg være.’”

Jes Dorph-Petersen, født 1959. Var fra 1991-2011 vært på TV 2 Nyhederne. I dag er han vært på Go’Aften Live på samme kanal. Han er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Privat bor han med kæresten Mai-Britt. Han er far til sønnen Jens-Emil og glødende FCK-fan.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview