Er dit liv gået i stå efter "Mad Men"? Denne serie løfter arven

Er dit liv gået i stå efter 'Mad Men'? Denne serie løfter arven
Offentliggjort

Den Kolde Krig er blevet beskrevet på utallige måder gennem filmhistorien, men sjældent er det gjort så nærværende, intenst, højtravende og jordnært som tilfældet er med serien ’The Americans’.

To russiske spioner lever undercover i Washington D.C., og på den måde står paradokserne og dobbeltmoralen krystalklart frem i en fornemt fortalt historie. Serien var allerede på Euromans liste over de bedste serier i 2014, men den er først kommet til Danmark her to år efter første sæsons premiere i USA.

Vi er i begyndelse af 1980’erne. Det betyder, at Washington er lig med Ronald Reagan, og derfor også en hård politik imod Rusland. Resultatet giver sig selv; russerne må have spioner tæt på den amerikanske centralmagt. Så det har de.

LÆS OGSÅ: 5 nye serier du skal tjekke ud

Og sikke et par spioner. I et arrangeret ægteskab bor to russiske agenter i en på overfladen kernesund forstadsfamilie. De er tilbagetrukne, men afholdte som folk i USA er flest. At de så sendes på den ene mission efter den anden i nattens mulm og mørke, ved de kun selv. Ikke engang deres egne børn aner uråd.

Det kan lyde en smule søgt og måske endda lidt plat, men det bliver det faktisk aldrig, og det skyldes formentlig, at seriens skaber, Joseph Weisberg, rent faktisk har en fortid hos CIA, som han eftersigende klapper samtlige afsnit af med, inden de sendes ud i æteren.

Med det in mente fornemmes den utrolige balancegang, som 1980’ernes USA danner ramme om for de to KGB-tro spioner. For USA er et slaraffenland sammenlignet med Sovjetunionen, men samtidig er det svært at blive fascineret af alt det, man hader og altid har lært at skulle hade. Eller er det?

Den kompleksitet spiller ’The Americans’ formidabelt på, og Keri Russell (som de fleste herhjemme nok kender som ’Felicity’) og Matthew Rhys er eminente som det arrangerede ægtepar, der lyver for alt og alle inklusiv deres børn og ofte også deres egne følelser.

Man kunne måske mene, at russisk spionage fra før Murens fald klinger lidt old school, men med de seneste års spionageverdenshistorie formår seriens tematik rent faktisk at skrive sig flot ind i nutiden. Se blot på Edward Snowden eller på det spionnetværk af russiske agenter, der blev afsløret i USA tilbage i 2010. Derfor er ’The Americans’ da også ren og skær tv-serie-historiefortælling om Den Kolde Krig, men samtidig rækker serien også ud i den fremtid som alle vi andre befinder os i.

LÆS OGSÅ: 15 suveræne film du kan streame

I de bedste øjeblikke hvirvler virkelighedens begivenheder ind og ud imellem karakterernes indre liv på en måde, der næsten gør én tummelumsk og giver mindelser om ’Mad Men’ – en af de bedste serier, der nogensinde er skabt. Man skal dog lige ind i ’The Americans’, som starter en smule langsomt, men hæng i; det bliver virkelig en stor streamingoplevelse.

Ja, faktisk beviser ’The Americans’ efter de to første sæsoner, at serien utvivlsomt er dét drama, der skal føre arven fra netop ’Mad Men’ videre. Det er en tung arv at løfte, men det er ikke umuligt, at Keri Russell og Matthew Rhys vil stå tilbage som et af tv-serie-historiens mest komplekse ægteskaber til dato.

’The Americans’ kan streames på Netflix

LÆS OGSÅ: 6 serier der sluttede alt for tidligt

LÆS OGSÅ: 6 sjove du kan streame nu

LÆS OGSÅ: Magtens Mand: 7 gode citater fra House of Cards

<iframe width="643" height="362" src="https://www.youtube.com/embed/__nTeZrEtvw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>