Fransk cuisine når det er bedst: Enkelt og velsmagende
Det er ikke uden grund, at det franske køkken er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det har det hele. Fra haute cuisine til landkøkkenets fantastiske egnsretter.
Foto: GettyImages Denne artikel er sponsoreret af: Bistro59, Chez Bruno, Co-ma Madsalen, Früds, Juliette, L Education nationale og La-la-la.
Maden og det gode liv hænger uløseligt sammen i Frankrig, og det kommer især til udtryk på de små bistroer, hvor maden på de rød/hvid ternede duge ikke foregiver at være mere end det er: Enkel og velsmagende.
Mange franske retter er netop bygget op omkring enkelhed og kvalitet. En bisque, løgsuppe eller moules frites er alle relativt simple retter – men de kræver gode og friske råvarer. Den franske tradition er heldigvis taget op af flere danske bistroer, og vi har her fundet nogle af de bedste i København, Aarhus og Aalborg.
Autentisk Bistro-stemning i Nordens Paris
På hjørnet af Christiansgade i Aalborg dukker restaurant Bistro59 op, en fransk perle med charme og vilje. I køkkenet møder du kok og ejer, Thomas Egebo, der siden 2013 har serveret klassiske og populære bistroretter.
Thomas trodser ensformighed, hvorfor menuen skifter efter sæson og humør. Kvaliteten er altid i top, og retterne udtrykker præcis dét, som indretningen signalerer; Oprigtig mad til den rustikke side. Der anvendes kun de bedste franske råvarer, stemningen er uformel, og lokalerne skaber rum for en autentisk og afslappet atmosfære.
Bag baren finder du restaurantchef, Kent Olesen, der svinger proptrækkeren. Han tilpasser det nøje udvalg af vine til de få, men velovervejede retter. Om du ønsker et enkelt glas, dele en flaske champagne eller en skræddersyet vinmenu, er personalet altid klar til at forføre dig. Du er garanteret et stykke af Frankrig lige midt i Nordens Paris. Skål!
Uformelt brasserie med franske specialiteter
Chez Bruno - La Maison du Boeuf er et lille hyggeligt spisested og fransk brasserie med plads til ca. 60 gæster indenfor, og med enkelte borde udenfor i de varme måneder. Brasseriet ligger på Vesterbro i København V - op ad Det Ny Teater på grænsen til Frederiksberg.
Spisestedets pladser er opdelt i to rum - en lille hyggelig lounge samt et lidt større lokale. Chez Bruno lægger vægt på at være et spisested med en mere hyggelig og uformel stemning end et klassisk fransk brasserie. De serverer mad à la carte bestående af få, men gode franske specialiteter.
Til god mad er det et ”must” med gode vine, og derfor finder du også et stort udvalg af kvalitetsvine og champagne på menukortet.
Fransk landkøkken med afstemt cocktailmenu
På den stemningsfulde restaurant Co-ma Madsalen i Farvergade i København er køkkenet inspireret af det franske landkøkken, der tilberedes med ærlige nordiske råvarer.
Her finder du både saftige steaks, dagens friske fangst og skaldyr samt et udvalg af grønne retter. Har du svært ved at vælge, kan du kaste dig ud i en 10-retters tasting oplevelse, der inviterer dig med på en smagsrejse hele kortet rundt.
Co-ma Madsalen er en del af spisekonceptet “Co-ma”, der står for Cocktails & Mad. Derfor kan du torsdag til lørdag vælge en cocktailmenu, der er afstemt til maden som et alternativ til vin eller øl.
Et lille stykke Nice ved Aarhus-bugten
Hos Früds Brasserie & Restaurant i på Dalgas Avenue i Aarhus har de skabt to fantastiske koncepter med fokus på vidunderlig mad. Deres køkken er enkelt og ligetil – klassiske franske retter med inspiration fra Nice, men baseret på danske råvare. Oftest med fisk og grønt i centrum.
Om dagen hedder det Früds Brasserie med fransk morgenmad og frokost. Om aften omdanner de det til Früds Restaurant og serverer Früds Franske Fristelser, som er en alt inklusiv-pakke med snacks, appetizer, aperitif og tre dejlige retter. Hertil en vinmenu, som matcher den gode franskinspirerede mad.
Det hele serveres i fantastiske omgivelser med skov og vand helt tæt på.
Fransk brasserie i hyggelige Jægergårdsgade
Her ligger ”Juliette”. Et forenklet, uformelt og hyggeligt brasserie, hvor maden er inspireret af fransk comfortfood – blandet med få internationale/etniske inspirationer.
Juliette har skabt et brasserie, der er mere rustikt og hjemligt, og hvor man kan forvente at betjeningen og stemningen er ganske uformel!
Juliettes koncept giver mulighed for gode smagsoplevelser, uanset om appetitten er stor eller lille, eller om man bare vil have en hurtig bid af det franske køkken med på farten. Udover god og ærlig mad kan man nyde velsmagende øl, gode franske vine, cider og dejlige bobler.
Når vejret om sommeren viser sig fra sin gode side, kan du enten sidde i brasseriets gårdhave eller ude foran mod Jægergårdsgade, hvor aftensolen varmer i den dejlige sensommer.
En fransk institution i Pisserenden!
L' Education Nationale er den gamle franske kærlighedshistorie om mødet mellem de bornerte danskere og fransk gastronomi.
I 28 år har bistroen serveret klassiske egnsretter til københavnerne over levende lys, rødternede duge og med tonerne af de gamle nationalskjalde. Det er stedet, hvor ketchup og cola ikke er på menuen, og hvor tjenerne helst ikke slår over i dansk.
Bistro.. Bistro siges at være det russiske udtryk for når noget går stærkt! Og det gør det her, både til frokost og aften - her kan du altid dumpe ind og få et hurtigt velanrettet og -tilberedt måltid - korrekt og aldrig formelt serveret.
Alt fra østers, oste, skaldyr og fjerkræ hentes hjem fra Frankrig , samt naturligvis bistroens vine, lemonade, juice og øl - det hele skal være ægte og autentisk og lede tankerne hen på hjemlandets stolte galliske hane - og jo den galer stadigvæk takket være Eric (kok) og Nanna (Sommelier), som ikke går på kompromis med kvaliteten, når det gælder denne lille familiedrevne bistro midt i hjertet af København - vive la france!
Autentisk fransk atmosfære midt på Christianshavn
Charmerende klemt inde mellem Christianshavns Kanal og havnen ligger på Wilders plads La-la-la - en fransk perle af et brasseri, som nu i flere år både har begejstret anmeldere og tiltrukket stamgæster og forbipasserende til den helt autentiske atmosfære: Fransk brasseriemad lavet med kærlighed og ledsaget af skønne franske vine.
Her er charcuterie og østers, her er moules mariniere, tatar og steak frites, her er Créme Brûlée, og alt fra Crémant over champagne til de smagfulde vine fra Rhône dalen.
Det hele og mere til finder man på La-la-la, som fra adressen næsten i bunden af Strandgade både byder på a la carte eller formule de jour. Har man brug for det, så kan stedet også bookes helt eller delvist til selskaber – fx i det hyggelige orangeri med udsigt til petanque-banen.