På Vestegnen gemmer sig en restaurantperle, der serverer godt med godt på

På Vestegnen gemmer sig en restaurantperle, der serverer godt med godt på

I fine grønne Espelunden mellem bøg, birk, buske og blomster i københavnerforstaden Rødovre ligger et lille gammelt, men nænsomt renoveret stråtækt hus. Det har fået nye beboere, og det er kokken Rasmus Lund Jonasson og hans potter, pander og verdenskøkken, der i sensommeren sidste år rykkede ind i huset, der i mands minde har heddet Espehus, men nu har fået efternavnet kro, for det er kro, Rasmus vil lave. Magasinet Gastro var forbi traktørstedet, der serverer ukompliceret kvalitetsverdensmad af ordentlige og bæredygtige råvarer til folket på Vestegnen – af en fra Vestegnen.

Offentliggjort

I det gamle stråtækte hus i Espelunden i Rødovre, der stammer tilbage fra første halvdel af 1800-tallet og nu skal kendes som Espehus Kro, sker der nye ting og sager. Kokken Rasmus Lund Jonasson er flyttet ind med potter, pander og verdenskøkken. Nu skal der laves mad til folket på Vestegnen – af en fra Vestegnen; Rasmus Lund Jonasson er selv kommet som barn og ung i Rødovre (når ikke han slog sine folder i Ungdomshuset på Jagtvej), er dog ikke barnefødt i byen, men i Albertslund, så en dreng fra Vestegnen, det er han.

Rasmus Lund Jonasson blev færdiguddannet som kok i 2013 og har arbejdet på bl.a. restaurant Kjøbenhavn og på Madklubben. I to år var han executive chef for Claus Meyer i New York, og i New York arbejdede han desuden et år som kreativ direktør i slagterforretningen Ends Meat, der har specialiseret sig i at arbejde med anvendelse af hele dyr.

Efter USA-opholdet har Rasmus arbejdet i tre år i Italien, bl.a. på fiskerestauranten La Dispensa San Felice del Benaco ved Gardasøen. Næsten et helt år af tiden i Italien gik dog med at være isoleret i lejligheden under den hårde corona-nedlukningen, hvilket til gengæld gav ham tid til at lægge billet ind på forpagtningen af Espehus og udarbejde et grundigt forretningsoplæg til Rødovre Kommune, der ejer Espehus. Og det gav ham tid til at reflektere i sin isolation over, hvad venner og familie egentlig betyder for ham; en grund mere til at vende snuden hjemad.

Rasmus overtog Espehus den 1. september 2021. Indtil da havde stedet været drevet som restaurant i mere end 25 år af forpagteren før Rasmus – og Espehus var efter sigende stedet, hvor man spiste bedst i Rødovre, og hvor byens familier fejrede barnedåb, konfirmation og bryllup eller slukkede efter med gravøl. Den stafet skulle Rasmus overtage og bringe videre – og det ser han frem til. Og han har også tænkt sig at blive i mindst 25 år og gerne mere til.

Rasmus Lund Jonasson, ny krofatter og køkkenchef på Espehus Kro.

Den har man hørt før; den der med en restaurant, der tager bolig i et tidligere ishus (på en vis klippeø i Østersøen, vi behøver ikke at sige mere …). Men mad a la Kadeau har Rasmus slet ikke planer om. Det skal ikke være fine dining og topgourmet, der trækker folk fra København eller for den sags skyld hele verden til Rødovre, som tilfældet er med det andet tidligere ishus.

Rasmus vil bare gerne trække folk i Rødovre ud af de små hjem og over til en bid brød til frokost og øl og snaps eller en hyggelig og moderne kromiddag, der dels er til at betale, og dels lavet af bæredygtige kvalitets- og sæsonbetonede råvarer.

Verden vil han derimod gerne trække ind i sit køkken og bruge, hvad han har suget til sig i New York, Italien osv. ud over de gode danske og nordiske råvarer. Og man må gerne mixe lidt også; ordet fusionskøkken er ellers et farligt ord i nogens verden, mange tænker noget kikset yuppie-80’er-køkken – men ikke Rasmus. Han tænker verdenskøkken, når han siger fusionskøkken – og tænker godt med godt på.

Espehus Kro ligger idylisk i Espelunden i Rødovre, engang har det været langt ude på landet og tilbage i 1800-tallet har huset hørt under en større gård og siden bl.a. været planteskole.
Lundefar og Lundemor, det legendariske parkbestyrerpar, der beboede Espehus og samtidig drev et lille udsalg af is, chokolade, sodavand, pølser, tobak m.m. fra huset, som også havde åbent uden for åbningstiden. Parret hed Laurits og Magda Kristine Vilhelmine Hansen, og de har selvfølgelig en plads på væggen på Rasmus kro. De hører til som en del af husets historie.

Det lille Espehus er oprindelig udstykket af en gård fra første halvdel af 1800-tallet ved navn Espegård, som blev revet ned omkring 1950 og lå med sine jorde, der hvor bl.a. Rødovre Hallen og Rødovre Skøjte Arena kom til at ligge, i Espelunden, der tidligere hed Espehus Plantage. Espehus var simpelthen i sin tid en planteskole med 20 tønder land.

Rødovre kommunen overtog området i 1952 og anlagde folkepark, der stod klar i 1959 sammen med et nyrenoveret Espehus, som blev bolig for parkens opsynsmand, Laurits Hansen, og hans kone. Herfra solgte de fra tidlig morgen til sen aften – og også uden for åbningstiden, hvis behov – is, chokolade, kaffe, sodavand og pølser – og tobak.

Man kan forstå på de lokale, der er så gamle, at de er kommet i Espehus dengang, at Laurits Hansen og konen var ekstremt elskede og afholdte og hurtigt bare kom til at hedde Lundefar og Lundemor efter Espelunden. Det var her i parken, byen holdt den årlige sankthansfest med bål, asfaltballer og diverse byfester.

Tjener Euridice på vej med tre stykker højtbelagt. Espehus Kro er åben både til frokost og aften, og til frokost står den bl.a. på smørrebrød.

Kroen har åbent både frokost og aften. Og til frokost er der både koldt og lunt at få. Et stykke med koldt kunne være en kryddersild med syltede tomater, æggeblomme, løg og mayonnaise (85 kr.), en med rejesalat af håndpillede rejer med dild og friteret æg på brioche (110 kr.) eller måske en kartoffelmad med syltede løg, polentachips og purløgsmayonnaise (85 kr.).

Lidt lunt kunne være fiskefrikadelle med urtesalat vendt i citronette og rejebisque (150 kr.) eller ’rigtig’ frikadelle med rødkål, hasselnødder og sauce (150 kr.). Eller måske en tartelet med høns i asparges (125 kr.). Til aften kan man vælge enten a la carte eller menuer på hhv. tre (400 kr.), fem (500 kr.) eller syv retter (600 kr.), og så er der en treretters børnemenu (185 kr.).

A la carte til børn kan man i øvrigt snakke sig frem til med tjeneren, hvis ikke kortet frister, forlyder det. Til menuerne kan købes vinmenuer – tre slags til de tre menuer (til hhv. 350 kr., 450 kr. og 550 kr.).

Der kan i sæsonen tilvælges stenbiderrogn (75 kr.), hvor det nu passer sig – og savner man kartofler til sin mad, så kan der altid tilkøbes kartoffelkompot (45 kr.).

Der er selvfølgelig også dejlige desserter at få både til frokost og aften, til frokost er der sågar øllebrød med vaniljeis, blommesirup og sesamolie (75 kr.), og ellers er der desserter til årstiden (95 kr.) og petitfours (i skrivende stund hyldeblomstskumfidus, romkugler med solbær, chokoladelæder med saltet karamel og maltkiks med kardemomme-is, 65 kr.) og endelig kan man skyde tre gode oste med solbærmarmelade og knækbrød (125 kr.) ind, inden der går sødt i den – både til frokost og aften.

Kroen har åbent alle ugens dage, på nær mandage og søndag til aften.

Espehus Kro, Korsdalsvej 77, 2610 Rødovre. Se mere på espehus.dk