På Vestegnen gemmer sig en restaurantperle, der serverer godt med godt på

På Vestegnen gemmer sig en restaurantperle, der serverer godt med godt på

I fine grønne Espelunden mellem bøg, birk, buske og blomster i københavnerforstaden Rødovre ligger et lille gammelt, men nænsomt renoveret stråtækt hus. Det har fået nye beboere, og det er kokken Rasmus Lund Jonasson og hans potter, pander og verdenskøkken, der i sensommeren sidste år rykkede ind i huset, der i mands minde har heddet Espehus, men nu har fået efternavnet kro, for det er kro, Rasmus vil lave. Magasinet Gastro var forbi traktørstedet, der serverer ukompliceret kvalitetsverdensmad af ordentlige og bæredygtige råvarer til folket på Vestegnen – af en fra Vestegnen.

Offentliggjort

I det gamle stråtækte hus i Espelunden i Rødovre, der stammer tilbage fra første halvdel af 1800-tallet og nu skal kendes som Espehus Kro, sker der nye ting og sager. Kokken Rasmus Lund Jonasson er flyttet ind med potter, pander og verdenskøkken. Nu skal der laves mad til folket på Vestegnen – af en fra Vestegnen; Rasmus Lund Jonasson er selv kommet som barn og ung i Rødovre (når ikke han slog sine folder i Ungdomshuset på Jagtvej), er dog ikke barnefødt i byen, men i Albertslund, så en dreng fra Vestegnen, det er han.

Rasmus Lund Jonasson blev færdiguddannet som kok i 2013 og har arbejdet på bl.a. restaurant Kjøbenhavn og på Madklubben. I to år var han executive chef for Claus Meyer i New York, og i New York arbejdede han desuden et år som kreativ direktør i slagterforretningen Ends Meat, der har specialiseret sig i at arbejde med anvendelse af hele dyr.

Efter USA-opholdet har Rasmus arbejdet i tre år i Italien, bl.a. på fiskerestauranten La Dispensa San Felice del Benaco ved Gardasøen. Næsten et helt år af tiden i Italien gik dog med at være isoleret i lejligheden under den hårde corona-nedlukningen, hvilket til gengæld gav ham tid til at lægge billet ind på forpagtningen af Espehus og udarbejde et grundigt forretningsoplæg til Rødovre Kommune, der ejer Espehus. Og det gav ham tid til at reflektere i sin isolation over, hvad venner og familie egentlig betyder for ham; en grund mere til at vende snuden hjemad.

Rasmus overtog Espehus den 1. september 2021. Indtil da havde stedet været drevet som restaurant i mere end 25 år af forpagteren før Rasmus – og Espehus var efter sigende stedet, hvor man spiste bedst i Rødovre, og hvor byens familier fejrede barnedåb, konfirmation og bryllup eller slukkede efter med gravøl. Den stafet skulle Rasmus overtage og bringe videre – og det ser han frem til. Og han har også tænkt sig at blive i mindst 25 år og gerne mere til.