Københavnerne har nu fået endnu et spisested, der på glimrende vis fortolker easy-going og velsmagende japansk restaurantmad
Indretning, værtskab og mad går hånd i hånd på Posh Jah, der har taget det bedste fra søsterrestauranten Jah Izakaya på Vesterbro og tilsat en solid portion posh fra Indre By.
Siden Jah Izakaya åbnede på Gasværksvej i København i 2016, har den japanske restaurant dygtigt formået at etablere sig som et glimrende bud på en restaurant i mellemklassen til alle dem, der ikke altid vil spise italiensk eller fransk, når de går ud.
Og efter syv år har folkene bag Jah Izakaya så knopskudt med endnu en japaner. Resultatet er Posh Jah, der i modsætning til Jah Izakaya har en, ja, lidt mere posh beliggenhed i Borgergade i Indre By blandt modebutikker og gallerier.
Kendere af japansk kultur vil være bekendte med konceptet izakaya. Det er en japansk form for en beværtning, nogen vil kalde det en kro, hvor man efter endt arbejdsdag kan indfinde sig, drikke et par øl og stille sulten med småretter med enkle tilberedninger, ofte grillet kød på spyd.
Annonse
Det er enkel mad i enkle omgivelser, men det betyder bestemt ikke, at ambitionerne ikke er høje.
Håndværk i topklasse
På Jah Izakaya har kokkehåndværket altid været i top. Man har haft japanske kokke i køkkenet siden day one, og den opskrift holder man klogt fast i på Posh Jah.
Og hvis den oprindelige Jah Izakaya er en kro, er den nye Posh Jah en … well, posh fortolkning af den storbyjapaner, man drømmer om at finde i Tokyo.
Fisk dominerer menukortet i form af sushi og sashimi, ligesom tempura, som man sjældent ser veltilberedt herhjemme, har en forfriskende fremtrædende rolle på kortet.
Tempura kommer i fire serveringer (200 kr.) med jomfruhummer, svampe, shiso-blade og dagens grønt, men der altid er tre slags nigiri (145 kr. for tre) og fire slags maki-ruller (90-120 kr.) på kortet.
Derudover er der også serve-ringer med helleflynder (125 kr.), syltet grønt (80 kr.) og dagens retter, der bliver afgjort af markedet.
Har man tidligere besøgt Jah Izakaya, vil man også glæde sig over at se, at deres efterhånden berømmede tori no karaage (friteret kylling, 135 kr.) har fundet vej til Indre By.
Japansk æstetik møder dansk funktionalisme
Posh Jah holder til i stueetagen i Dronningegården ud mod Borgergade.
Annonse
Selvom der geografisk er langt fra Danmark til Japan, så giver et besøg vished om, at den æstetiske afstand mellem japansk design og dansk funktionalisme ikke er så stor igen.
Kay Fiskers arkitektur med de karakteristiske buede vinduer, der går igen i de buede lofter, matcher nemlig ualmindeligt godt med det lyse træ og den enkle indretning, Posh Jah har iværksat.
Bag restauranten står Sigurd Kjeldsen, som også har været ankermand på Jah Izakaya lige fra begyndelsen, samt de to japanske brødre Satoru og Kiyoshi Inoue.
Med sig som partner har de Cofoco, der efterhånden råder over et par håndfulde restauranter i det københavnske, herunder sydamerikanske Llama,
italienske Scarpetta, græske Delphine og hotellet Coco Hotel på Vesterbrogade.
Cofoco står også bag pizzakonceptet Corsa Pizza, som med fire pizzeriaer, der er fordelt rundt omkring i København snart dækker hele byen.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.