Sviatchenko-familien står bag historisk kunstværk til nyt FCM-klubhus
De ligger sjældent på den lade side i FC Midtjylland. Nu sker der atter ting og sager, hvor klubben har gjort noget så usædvanligt som at forene fodbold med kunst og arkitektur. Bag det storstilede projekt står Just A Few Works med blandt andet den anerkendte collagekunstner Sergei Sviatchenko og hans søn fodboldspilleren Erik Sviatchenko.
SERGEI SVIATCHENKO HUSKER TYDELIGT, hvordan og hvornår hans og FC Midtjyllands veje første gang krydsede hinanden. Året var 2004, da den dansk-ukrainske kunstner og arkitekts telefon ringede. I øret var Claus Steinlein, der kort forinden var blevet udpeget til akademidirektør i den nyligt fusionerede klubs splinternye akademi, der skulle være vigtig byggesten for de ambitiøse vestjyders vej mod toppen af den danske Superliga.
Steinlein var på jagt efter egnens største fodboldtalenter, og her havde han udset sig Sergeis 14-årige søn, Erik, der trods sin unge alder havde gjort sig bemærket for sit store talent med bolden i Viborg FF. Derfor blev Sergei inviteret på restaurant af den handlekraftige bornholmer for at diskutere mulighederne for at få den unge Erik Sviatchenko til klubben. Resten er, som bekendt, historie: en historie, der både inkluderer førsteholdsdebut, mesterskaber, landsholdsdebut, anførerbind, legendestatus og 325 kampe i FCM-trøjen.
”Derfor står FC Midtjylland mig også meget nært, og jeg føler, at klubben er som en slags familie for mig på grund af Erik og hans tid der,” fortæller Sergei Sviatchenko.
Annonse
Og det er også i selvsamme klub, at Sergei Sviatchenko, der har høstet bred international anerkendelse for sin collagekunst, mandag præsenterede det, han selv kalder sit ”mest betydningsfulde kunstværk”, for omverdenen.
I FC Midtjyllands nye klubhus, Dream99, der åbnede tilbage i august, har Sviatchenko i sin velkendte collagestil udfoldet klubbens 24 år lange historie. Denne gang er de typisk lettere abstrakte figurer og mennesker i hans værker dog i stedet byttet ud med udklip af historiske FCM-personligheder og billeder, der alle repræsenterer de største øjeblikke i klubbens fortælling. Her fik han udleveret en stor mappe med historiske arkivbilleder, og derfra har projektet over to år taget form, inden det blev til et wallpaper-tapet i de nye lokaler.
IFØLGE KUNSTNEREN SELV er energien, stilen og stemningen den samme, som man kan opleve i hans andre værker, men denne gang har det for ham været et anderledes personligt projekt. Dels på grund af sin tilknytning til folkene i klubben, men ikke mindst fordi Erik Sviatchenko har haft flere centrale roller i Herning-klubbens memorandum.
”Det har både været sjovt og følelsesladet at se de gamle billeder af både Erik og klubbens store bedrifter. Men det har også været sjovt at sidde og klippe Eriks ansigt ud fra billeder af ham, der står med pokalen,” siger Sergei Sviatchenko.
Undervejs har han også haft sønnen, der i dag spiller i den amerikanske klub Houston Dynamo, med på råd, når klubhistorien skulle udfoldes som en collage, og han kalder det også en slags far-og-søn-projekt.
”Jeg har jævnligt ringet til Erik for at høre ham om, hvilke billeder der ville være gode at få med, og om placeringerne har givet mening. Det har også været en god måde at bruge tid med ham på, nu hvor han spiller i USA.”
I klubben er begejstringen for kunstværket på størrelse med de resultatmæssige ambitioner, og hos Claus Steinlein, der i dag er administrerende direktør i FC Midtjylland, var det ”en aha-oplevelse,” han blev ramt af, første gang han så kunstværket. For ud over at visualisere klubbens historie ser han også collagen som en motivation for stab og spillere.
”Det, som væggen kan, er at fortælle en lang historie på et kort øjeblik, og når der kommer nye folk til, kan de med de samme se de store holdepunkter og triumfer i FC Midtjyllands historie,” siger Claus Steinlein, der ifølge ham selv figurerer på collagen tre gange.
Han tilføjer:
”Den oser af FC Midtjylland, og den er ramt lige i skabet. Man er altid bekymret for kunstværker, når man er en fodboldmand som jeg, men Sergei har virkelig leveret varen. Det er mere end bare et kunstværk, det er også med til at inspirere folk i klubben.”
Annonse
Selvom det er Sergei Sviatchenko, som har stået for udførelsen af projektet, er det udgivet som en del af Just A Few Works – et kunstprojekt, som han driver sammen med Erik Sviatchenko og Mads Severinsen, hvis formål er at integrere kunst i arkitektur. At det integrerede kunstværk er blevet en del af det nye FC Midtjylland-domicil, er også lidt af et særsyn i den arkitektoniske del af fodboldens univers.
”Det er faktisk det første eksempel på integrationskunst i arkitektur i en fodboldklub i hele verden, hvor en klub og en kunstner går sammen. Vi håber også at kunne vise vejen for andre klubber og vise, at kunst og fodbold sagtens kan hænge sammen,” slutter Sergei Sviatchenko.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.