Godhavn, Grønland, Livø: Hvorfor siger vi egentlig undskyld?

Over 700 mænd og drenge var gennem en årrække tvangsanbragt på øen Livø stemplet som ’asociale, kriminelle, moralsk åndssvage’. For mange var eneste udvej kastration eller sterilisation. En undskyldning er på sin plads. Men hvorfor siger vi egentlig undskyld for fortidens synder?

Godhavn, Grønland, Livø: Hvorfor siger vi egentlig undskyld?
Offentliggjort

Godhavnsdrengene fik i 2019 en officiel undskyldning. Tidligere i år overbragte statsministeren en personlig undskyldning til 22 grønlandske børn for de svigt og overgreb, som den danske stat har påført dem. Nu kan endnu en undskyldning være på vej.

I foråret offentliggøres en udredning af forholdene for de titusinder af danskere, der var underlagt sær- og åndssvageforsorgen fra 1933 til 1980. Over 700 af dem var drenge og mænd, som i årene 1911 til 1961 var anbragt på Anstalten Livø i Limfjorden.

Nogle af mændene havde begået kriminalitet, men flertallet havde ingen dom. De blev regnet for asociale, fordi de for eksempel vagabonderede og ikke slog sig ned med kone og barn, eller moralsk åndssvage, hvis de for eksempel fandt på at iføre sig kvindeklæder.

Anbringelsen på Livø var på ubestemt tid, og for mange var eneste mulighed for at komme væk at underlægge sig kniven og blive kastreret eller steriliseret. Dermed havde myndighederne sikret sig, at de ’degenererede’, som de blev betegnet, ikke kunne få børn.