Køge var en kemikalielugtende industriby. Nu er byen i hidsig vækst og førstebejler til København

I 1980’erne var Køge kendt som en kemikalielugtende industriby, man passerede på motorvejen. Nu vækster kommunen dobbelt så hurtigt som landsgennemsnittet. I erhvervslivet drømmer man stort, uagtet om det handler om byens fodboldhold eller om byens vildtvoksende logistikcentral, den største af sin art i Danmark. Men hvad gør det ved den lokale selvforståelse, når en gammel arbejderby pludselig skal være Sjællands førstebejler til København?

Offentliggjort

DET VAR EN LYS OG LUN FORÅRSAFTEN, da en rocker, en lokalpolitiker og en potentielt kommende finansminister troppede op på værtshuset Hugos Kælder i Køge.

Det kunne være starten på en jovial joke, men i virkeligheden er det begyndelsen på en af de mest bizarre sager i dansk politiks historie. Fredag 20. maj 2011 slog den socialdemokratiske ministerkandidat Henrik Sass Larsen sig nemlig ned på byens populære værtshus.

Med sig havde han sin ven fra DSU-tiden, Tommy Kamp, der i foråret 2011 var blevet genvalgt som formand for Socialdemokratiets vælgerforening i Køge, en post, han dog måtte trække sig fra, da han blev sigtet af politiet for bedrageri. Kamp var raget uklar med nogle lokale caféejere, som var involveret i selvsamme bedragerisag.

De var ifølge den socialdemokratiske lokalpolitiker dukket op på værtshuset ”med en hel masse folk,” som han formulerede det, da han ringede til barndomsvennen Suzuki Torben, dengang krigsminister i Bandidos, og bad ham passe på ham og Henrik Sass Larsen.