Når carbonaraen er så populær, handler det (også) om Instagram, mener italiensk pastaekspert
For en italiener udgør pasta et komplekst univers, der omfavner sociale, kulturelle og økonomiske aspekter. Pastaen er tradition og ofte bundet til historiske opskrifter. Alligevel synes pastaen at være i konstant udvikling ifølge Luca Cesari, der er historiker i gastronomi og har udgivet bogen ’Pastaens historie fortalt gennem ti pastaretter’. Vi har mødt ham til en snak om italienernes forhold til pastaen i 2023.
Foto: Dario Lazzari, Gianluci Simoni, PR & Alamy
Hvordan kan man i dag betegne forholdet mellem italienerne og pastaen?
”Det forhold er hypertæt. Pastaen er den spise, der mest af al slags mad repræsenterer Italien. Det er tilmed lykkedes Italien at eksportere pastakulturen til andre lande og samtidig holde fast i pastaen som en fundamental national identitetsmarkør.
Der er andre lande og områder, for eksempel visse lande på Balkan, Rusland, Kina og det sydlige Spanien, hvor man kan finde de pågældende steders egen pasta. Men når man taler om pasta, så er det straks Italien, der popper op. Til sammenligning kan man tage for eksempel den tyske hamburger, hvis navn fortæller om dens oprindelsessted, Hamburg.
Tyske immigranter tog opskriften med sig til USA i begyndelsen af det 19. århundrede, men i dag er der ingen, som længere forbinder hamburgeren med Tyskland. Omvendt med pastaen: Den er helt sikkert det produkt, der udgør den allerstærkeste identitetsmarkør i forhold til et land.”