’Nede i møget, laset i tøjet, sulten, tørstig og fallit,’ synger John Mogensen i en af sine værtshus-ørehængere, og sådan var det hele baren rundt med sangeren, kunstneren og det komplicerede menneske, der fangede lyden af nedtur, ensomhed, skuffelse og afvisning.
Bodegaromantikere kender kataloget ud og ind. Hvor mange femkroner har ikke rullet i røgfyldte nattetimer, mens jukeboksarmen rakte ud efter endnu et nummer af den fuldskæggede Mogensen med basstemmen og selestropperne spændt ud over maven.
John Mogensen havde en fortid i kvartetten Blue Boys og var senere med til at grundlægge Four Jacks, men da gruppen gik i opløsning i 1963, fortsatte han alene.
De første år tjente han til øllebrødet som pianist på Oslo-bådene og til familiefester og på byens små barer. Men det var med sangen ’Der er noget galt i Danmark’, at John Mogensen i 1971 for alvor satte skub i karrieren.
Med Rasmus Bjerg i hovedrollen fortæller instruktøren Ole Bornedal historien om John Mogensen, der gik fra blid og behagelig dansktop med sukker og fløde i kaffen til landets ærligste visesanger med det varme, bankende hjerte for den lille mand, der var nede og kysse asfalten.
Filmen ’Så længe jeg lever’ viser Mogensen som et indviklet menneske, som kiggede dybt i flasken og led af galoperende præstationsangst. Nogle gange kan det perfekte være det godes fjende, som man siger. Men for John Mogensen var kun det perfekte godt nok, og det sled ham op indefra. Han døde i 1977, 48 år gammel.
For komponisten og produceren Søren Rasted har det været spændende at gå på oplevelse i John Mogensens omfattende produktion. Søren Rasted har arrangeret og genindspillet omkring 20 af numrene, hvoraf cirka halvdelen er med i den færdige film.
”Jeg har aldrig ejet en John Mogensen-plade, men jeg kender alle sangene ind og ud. Jeg tror, John Mogensen har været med til at bane vejen for sådan en som Kim Larsen. Mogensen var den første, der stillede sig op og sagde noget om, hvad det vil sige at være dansker i 1970’erne og nåede et bredt publikum.”
John Mogensen fik stor succes med sin musik, men om han var et lykkeligt menneske, er en anden sag. Søren Rasted gætter på, at Mogensen ind imellem har følt sig en smule ensom som soloartist.
”Hvis du optræder sammen med andre, har du nogle at dele dine opture med og så sandelig også dine nedture. Det allerbedste ved at have succes er at have den sammen med andre. Og når du omvendt sidder i saksen, og det ikke går så godt, er det en hjælp at være et band, for så kan du altid skyde skylden på de andre,” siger Søren Rasted med et smil.
’Så længe jeg lever’ har premiere 8. marts.
Søren Rasteds top 5 over John Mogensen-sange
1. ’Der er noget galt i Danmark’
”Sangen var et modtræk til al den søde musik i starten af 1970’erne. John Mogensen var ikke bange for at synge, at det hele gik ad helvede til. Sangen ramte ind i hjertet af den danske
arbejderklasse.”
2. ’Sidder på et værtshus’
”Den er ekstremt velskrevet og rammer meget præcist følelsen af at flygte fra problemerne. Man sidder med sin øl og gider ikke gå hjem. Problemerne hober sig op, så man tager en øl mere.”
3. ’Ny Dragør Vals’
”Melodien er lidt spøjs. Den leger med dur og mol på en måde, som er fed. Mogensen arbejder her med en dansk visetradition, som jeg elsker.”
4. ’Så længe jeg lever’
”Det er ren kærlighed. Han skrev sangen på et toilet til sin kone, fordi hele lortet var ved at falde sammen endnu en gang. Lars H.U.G har genindspillet den, og den version kan jeg også godt lide.”
5. ’To mennesker på en strand’
”Et lækkert nummer, fedt arrangeret med blæser-sektionen: ba-da-da-da-dam. Sangen er hurtigt oversået, men den er kompromisløs. Den giver mig nogle fede billeder. Jeg hører den, som om det er noget, han har drømt.”
LÆS OGSÅ: ”Turbolens øver ikke så meget som Mew og er ikke nær så dygtige, men det blev dødens pølse til sidst”
LÆS OGSÅ: Mette Lindberg: ”Vi er større i udlandet end i Danmark. I Vietnam har vi optrådt for 100.000 mennesker"
LÆS OGSÅ: Her er de bedste tv-serier i 2018 – indtil nu