'Ugens bil': "Der er mange flere kunder til en Aston Martin, som bare ikke ved det endnu"
'Ugens bil' er et nyt format under Euroman Premium, hvor Ulrich Wiwel hver uge vil udvælge en bil, der har en god og unik historie. Denne gang handler det om en Aston Martin DB7 Vantage, der har det største orgel foran.
Vi er nået til tredje udgave af ’Ugens bil’. Ulrich Wiwel har tidligere fortalt om en Porsche 930 Turbo, der tilhører racerkøreren Kevin Magnussen, og en Jeep Wrangler Rubicon 75th Anniversary i en speciel Sarge Green-farve.
Denne gang skal vi blive klogere på Aston Martin DB7 Vantage, der holder i Wiwels garage hos Nordic Drive på Amager. Nordic Drive er en brugtvognsforhandler i luksusklassen, som Wiwel har stiftet og er medejer af.
Aston Martin DB7 Vantage: Specifikationer
Årgang: 2002
Kilometerstand: 71.000 km.
Hestekræfter: 420 hk.
Gearkasse: manuel
Accel. 0-100 km/t: 5 sekunder
Topfart: 265 km/t
Pris: DKK 525.000 eks. moms og registreringsafgift
Hvorfor har du udvalgt en Aston Martin?
Annonse
"Fordi Aston Martins biler er usete på de danske veje, hvilket egentlig er lidt sjovt. Du ser så mange dyre og lækre biler specielt i København og nord for, men hvor jeg tænker, at det er lidt uopfindsomt valgt. For en fjerdedel af pengene kan du sætte dig ind i noget, som er mere analog, og hvor du ikke kommer i konflikt med, at omverdenen ser dig som overforbruger. Jeg tror, at der er mange flere kunder til en Aston Martin, som bare ikke ved det endnu. Fx kan du i dag få en Aston Martin som denne her model billigere end en manuel Ferrari eller Lamborghini."
”Udover at være et meget hæderkronet mærke med referencer til motorsport er der mange, der forbinder Aston Martin med agent 007, fordi bilerne har medvirket i utallige James Bond-film gennem tiden. Samarbejdet har givet masser af mening: Et engelsk mærke og en engelsk filmproducent, som arbejder godt sammen. Bilerne har også altid passet perfekt til James Bonds gentleman-adfærd. Men i dag er det også blevet en lidt ærgerlig sammenligning, fordi det bliver så fortærsket."
Hvad er det specielle ved Aston Martin DB7 Vantage?
"At den har det største orgel, den største motor. Det er en V12-motor, der ligger foran, og derfor er bilen fucking nose-heavy. Du har så mange kilo på forakslen, at bilen ikke er i balance, når du kører, og den glider på en særlig måde i et sving. Det er en uendelig elastik af power, som bare bliver ved og ved. Bilens styreevner er langt fra optimale. Du ville have langt lettere ved at køre en Golf i et sving end i den her."
"Det er også specielt, at bilen er analog og har en manuel gearkasse. Normalt ville man tænke, at de afslappede gentlemens ville foretrække automatgear, men her handler det om følelsen af at skifte gear i en V12-motor, det er en kæmpe maskine."
"Du køber altså en køreoplevelse og en køretanke, som er anderledes og underholdende. Når jeg sætter mig i den, skal jeg stadig starte med at tænke: 'Hvad er det nu, jeg lige skal huske at gøre rigtigt?' Det er en bil, som taler lidt til dig. Du skal forstå den og samarbejde med den."
”Udover V12-helvede kan jeg godt lide ved denne bil, at den har en monoblokform. Forestil dig, at du tog en marmorblok og satte dig ned med hammer og mejsel, og så huggede den ud. Man har holdt fast i dette skulpturelle design.
”De dråbeformede billygter foran er også helt vildt smukke og ligner et insektøje. Modsat er baglygterne ikke de fedeste og fra Ford. Men det er sådan, det er med Aston Martin. Der vil altid være 80 procent skønhed og genialitet og 20 procent rent mareridt. Der er ting, som rager dem, eller som har været kompromisser for at lave den bil, som de ønsker.”
”Du kan ikke købe en Aston Martin og så tænke, at du har købt den perfekte bil. Nogle af de måder, som man anskuet at lave bilerne på, er meget irrationelle, og hvor følelserne har fået lov at tale i stedet. Det er ikke som en tysk virksomhed, hvor man får alle ender til at spille sammen. På denne Vantage har det vigtigste været prestigen ved V12-motoren."
”Du kan heller ikke altid være sikker på, at bilen starter, når du drejer nøglen om i den. Jeg kan godt lide, at det er sådan. Du skal lige huske at klappe den på taget og kysse den godnat, så du er sikker på, den starter. Den har en menneskelig fordrejning til vores egen mangelfuldhed. Nogen ryger, drikker meget, vi har alle en masse skavanker, og det skal vi ikke have i vores biler, for det er pisseirriterende, synes mange. Men de mennesker, som køber denne bil, vælger at sige: ’Det her er alt det, som tænder mig. Æstetikken og designet er virkelig fedt, men jeg køber også noget med åbne øjne, der har en skavank.' Det er en speciel type af mennesker, og jeg kan godt lide den ærlighed omkring, at du højst sandsynligt vil have dage, hvor der ikke sker noget, når du drejer nøglen. Det er charmerende."
Annonse
"På de tidligere Aston Martin-modeller fra 70'erne, som er meget potente biler, der er ledningsnettet helt fucked, og derfor var det altid risikabelt og usikkert, om den kunne tåle fugt."
Hvad er historien til denne specifikke bil?
"Bilen er en del af den sidste produktionsserie af Aston Martin DB7 (1994-2004), en Vantage, som var en af de mere seriøse eksemplarer i serien på grund af dens 12-cylindrede motor, der producerer de 420 hestekræfter."
"Denne specifikke bil er fra 2002 og forlod produktionsanlægget i Buckinghamshire i England til fordel for de schweiziske alper 8. februar det pågældende år. Efter knap 13 år i Schweiz flyttede bilen til Mörlenbach i Tyskland, hvor den blev indregistreret til en tysk ingeniør. I 2018 kom den til Danmark via en forhandler i Belgien."
"Alt er håndbygget, og Aston Martin har gjort meget ud af det. Prøv bare at dufte til læderet i bilen, som er det oprindelige fra 2002. Det blev klippet og syet i en speciel trimbutik i Newport Pagnell. Der er så meget kvalitet i det, det er ligesom at gå ind i en ordentlig skoforretning. En kvalitet, som nørden i mig værdsætter."
"Men det koster også mange penge at lave en bil på denne måde. Da Aston Martin gjorde omkostningerne op, kunne det slet ikke måle sig med, at man kun solgte de eksemplarer af bilen, som man gjorde. Aston Martin har som bilmærke haft økonomiske vanskeligheder adskillige gange og har fået nye ejere, der køber dem, fordi de tro på dem, men der er meget filantropi. Mærket har overlevet på, at nogle mennesker går så meget op i det, for hvis du satte dig ned med en CFO og skulle regne efter på, om det var en god forretning, havde vedkommende med det samme smidt laptoppen over i hjørnet og sagt: ’Glem det der. Lad os lave noget andet’."
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.