De britiske vælgere valgte torsdag at stemme for, at Storbritannien skal forlade den Europæiske Union.
Udfaldet af afstemningen, hvor 51,9 procent stemte for at forlade unionen, har efterlandt europæiske ledere i vildrede, hvor blandt andet udenrigsminister Kristian Jensen på et pressemøde i Statsministeriets Spejlsal fredag, kaldte det for 'en trist morgen'.
Briternes farvel til EU kan få konsekvenser på en lang række områder, blandt andet for samarbejdshandel og økonomien, hvilket kunne aflæses på de internationale børser, hvor hovedparten af aktieindekserne faldt markant fra morgenstunden, ligesom det engelsk pund fulgte efter og faldt til det laveste niveau siden 1985 - målt op mod den amerikanske dollar.
Annonse
Men når det hele ikke skal handle om alvorlige politiske og økonomiske scenarier, kan en anden - og for mange briter særdeles vigtig - organisation også blive påvirket af valgresultatet.
Den engelske Premier League og fodbolden generelt i det fodboldglade land kan også blive ramt. Det sker, fordi briterne med deres exit, derved også siger nej til den fri bevægelighed i EU-landene, der sikrer, at EU-spillerne automatisk kan få arbejds- og opholdstilladelse i landet.
Derved kan det i fremtiden blive langt sværere for fodboldspillere at erhverve sig den nødvendige arbejdstilladelse, hvis de fremover skal vurderes ud fra samme kriterier, som ikke-europæiske spillere i dag skal opfylde.
EngelskeThe Mirrorhar samlet en opgørelse, der viser, at 332 nuværende spillere i de to øverste divisioner i England og i Skotland formentlig ikke kunne have underskrevet med deres respektive klubber, såfremt Storbritannien ikke havde været en del af EU.
De nuværende regler siger, at en spiller med EU-pas kan spille i England uden yderligere problemer, mens spillere uden for EU skal opfylde en lang række specifikke kriterier for at få arbejdstilladelse.
Blandt andet afhænger tilladelsen af, hvor mange internationale optrædener spilleren har for sit hjemland, ligesom det vægtes, hvilken FIFA-rangering det pågældende land har.
Annonse
For Premier League-klubberne betyder det, at omkring 100 akutelle spillere vil blive ramt af reglerne, såfremt Storbritannien ikke havde været en del af EU.
Det glæder stjernespillere som De Gea, Anthony Martial, Dimitri Payet, N'Golo Kanté, Emre Can og mange flere - se hele listen her.
Hvor det britiske nej reelt set fremover vil stille Premier League-klubberne, er der ingen, der endnu ved. Det virker usandsynligt, at reglerne vil virke med tilbagevirkende kraft, men det må forventes, at der potentielt kan opstå interne uenigheder klubberne og fodboldforbundet imellem.
Andre peger på, at reglerne for fodboldspillere vil blive lempet for at sikre, at ligaerne forbliver konkurrencedygtige fremover.
For også klubberne i de lavere rangerede ligaer vil kunne blive ramt - og det i endnu hårdere grad end topklubberne, fordi spillerne på dette niveau oftest ikke har den internationale erfaring, som reglerne påkræver.
Annonse
I et interview med The Guardian sidste år gav forsker ved University of Liverpool Rory Miller udtryk for, at det ikke er usandsynligt, at det engelske fodboldforbund, FA, vil støtte skrappere krav til arbejdstilladelsen for at øge mængden af britiske spillere i Premier League, mens klubberne selvsagt vil være imod.
”En reduktion af antallet af højkvalitets spillere i Premier League vil reducere ligaens brandværdi. Jeg kan ikke forestille mig, at Premier League-organisationen er interesseret i dette," udtrykte Rory Miller.
"Det er svært at sige, hvor fodboldfansene vil stå i denne situation, synes jeg. Hvis du støtter en stor klub, ønsker du ikke se dem miste muligheden for at hente europæiske topspillere. Vil det have effekt på det engelske landshold? Jeg tvivler meget på det," sagde Rory Miller.
I første omgang betyder det britiske EU-exit dog ikke, at landet omgående træder ud af EU-samarbejdet. Briterne har nemlig to år til at lade sig skille fra EU - så det giver tid til at tænke over, hvad der skal ske uden for grønsværen.