Der er noget vulgært over at spise råt kød. Og det er først indenfor det seneste år, jeg har fået øjnene op for tatar. Rå fisk har jeg aldrig rigtig haft problemer med, ceviche, sushi, sashimi og sågar østers glider nemt ned. Men rødt kød har i min bog altid været en tur på panden, før jeg satte tænderne i det.
Men tatar er jo også mere end bare råt oksekød. Det skal være ultramagert, helst mørbrad, og så skal det røres sammen med fx. skalotteløg, peberrod, sennep, persille, æggeblommer og salt og peber. Jeg har aldrig prøvet at lave det selv (egentlig ret dumt, når det ikke er sværere), men altid spist det ude. Der er ingen grund til at fratage kokkene deres arbejde, når nu de er så gode til det. Og nu har jeg sat mig for at finde ud af, hvor den bedste tatar findes.
I sidste uge spiste jeg frokost på Brdr. Price i Rosenborggade København, og de har tatar på kortet. Jeg har hørt, at de allerbedste steder rører deres tatar direkte ved bordet, men hos Brdr. Price rører de den i køkkenet - dog først når den er bestilt. Det er også godt nok til mig, jeg vil gerne sidde i fred. Og den er altså mere end frisk, når den serveres.
Annonse
Kødet er magert uden overhovedet at blive tørt. Man får en ordentlig moppedreng, og det kan anbefales at bestille fritter til (i øvrigt: det er nogle af de bedste fritter, jeg længe har fået, og den medfølgende mayo er syndigt god). Tataren er anrettet på en fin salat, der dog hverken lægger til eller trækker fra. Det er trods alt kødet, det handler om, og i en ret som tatar er grøn salat lidt en joke. Tataren er rørt efter alle kunstens regler, og både kapers og cornichoner giver en god syrlighed til at spille op mod den stærke sennep og de fede æggeblommer.
Tataren hos Brdr. Price bliver aldrig dræbertung og er klart anbefalelsesværdig til en solid frokost. Man kan med fordel lægge en halv time ind i dagens program til en efterfølgende lur i Kongens Have, for 250-300 gram kød, lidt fritter og måske et glas vin kan save selv den travleste webredaktør over. Og nå ja, de omkringliggende faktorer er også vigtige at få med: Bejteningen var sød og hurtig og lokalerne er store og lyse.
Nu vil jeg begynde at scoute efter det næste tatarsted, jeg skal prøve. Jeg tror, det kan være handy, hvis jeg opfinder en skala, så jeg kan huske niveauet de forskellige steder. Det bliver en Stevie Wonder-skala, fordi han er så flot. Brdr. Price får fem Stevie Wonders ud af seks, fordi alt var godt:
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.