Få 3 opskrifter fra Nannas landkøkken

Tag med en tur på landet, hvor sommeren endelig har fat, og få nogle gode sommerhusopskrifter, for maden på landet skal ikke være alt for kompliceret...

Få 3 opskrifter fra Nannas landkøkken
Offentliggjort

80 g hasselnøddekerner

500 g rosenkål

1 stort løg

1 fed hvidløg

1 stor kartoffel a 100-150 g

1 tynd skive knoldselleri

2 spsk. smør

2 spsk. olivenolie

1 lille tsk. karry

4 dl god bouillon

5 dl vand

Salt

Peber

3-4 små kviste løvstikke

1 bdt. purløg

1 dl fløde

1 dl sødmælk

Muskatnød

Citronsaft/hvidvinseddike

Rist nødderne på en pande over svagt blus i 5-7 minutter – hold dem i konstant bevægelse imens. Lad dem køle af.

Rens og trim rosenkålene. Pil løg og hvidløgsfed. Skræl kartoflen og selleriskiven. Skær alle grøntsager i små stykker, men hold dem adskilt.

Klar løg og hvidløg i smør og olie i en gryde. Tilsæt rosenkål, og lad dem simre i 3-4 minutter sammen med løgene, uden at de tager farve. Tilsæt karry, og lad det simre yderligere 1 minuts tid. Tilsæt kartoffel, selleri, bouillon, vand samt salt og peber. Læg låg på gryden, og lad det koge blidt, til alt er meget mørt (20-25 minutter).

Hak nødder og krydderurter fint imens. Blend grøntsager og væske, til det er helt glat – brug en stavblender, eller blend det i glas ad et par gange. Hæld suppen tilbage i gryden, tilsæt fløde og mælk, og lad den småkoge i 3-4 minutter. Krydr med lidt reven muskatnød, og smag til med salt og peber samt lidt citronsaft.

Servér suppen med krydderurter og nødder på.

Tip: Kartoflen skal være af en melet sort fx Estima. Bouillonen kan være hønse, kalve eller grøntsags – det vælger man selv.

2 håndfulde mandler

Havsalt

1 stor kylling

Salt

1 bdt. rabarber

4 bananskalotteløg

3 fed hvidløg

12 cm hel kanel

10 allehåndefrø

3 nelliker

10 peberkorn

1 tsk. korianderfrø

Smør eller olie

1 stor øko-appelsin

4-6 spsk. pekmez

Salt

2 dl vand

Blandede krydderurter

Smut mandlerne. Gør kyllingen i stand, fjern gumpen og fedtflommen. Partér den i 12-14 stykker med en stor kniv: skær lårene af, og del dem i over- og underlår, skær brystet af på benet og del i 4 eller 6 stykker, skær vingerne af, og del ryggen i 2 stykker. Drys kyllingestykkerne med salt, og lad dem ligge fremme på et fad, mens resten gøres klar.

Gør rabarberne i stand: skyl dem, skær toppen af, og trim nænsomt det nederste af stilkene (der sidder megen smag i det nederste af rabarberstilke). Skær stilkene i stykker på 3-4 cm.

Pil løg og hvidløgsfed og skær i kvarter. Bræk kanelstangen i 3-4 stykker. Knus allehåndefrøene groft. Mas kardemommekapslerne, så de åbner sig. Knus peberkorn og korianderfrø. Smør et stort ildfast fad med smør eller olie, og fordel rabarber, løg, hvidløg, mandler, kyllingestykker (med skindsiden opad) og de tørre krydderier i det. Skær 2 tynde strimler skal af appelsinen, og læg dem ved.

Pres i øvrigt appelsinen, og rør saften sammen med pekmez, lidt salt og vand. Dryp lagen over fyldet i fadet, og sæt fadet ind i ovnen ved 225 grader, men skru med det samme ned til 175 grader og lad stege i 1½ times tid.

Smag på skyen undervejs, og tilsæt evt. lidt mere pekmez eller sukker, hvis skyen er for syrlig af rabarbersaften. Skyl og afdryp krydderurterne, hak dem, og drys dem over fadet med den færdige rabarberkylling og servér med basmatiris eller kartofler samt salat til og evt. lidt afdryppet yoghurt.

Tip: Pekmez er nedkogt vindruesaft, en naturligt sød og letsyrlig mørk, gyldenbrun sirup, som er genial til madlavning. Pekmez stammer fra Tyrkiet og fås i tyrkiske og arabiske grønt- og kolonialbutikker. Kan erstattes med flydende honning. Bananskalotteløg kan erstattes med små rødløg. De blandede krydderurter kan f.eks. være persille, korianderblade og løvstikke.Salat af røget fisk og nye kartofler med rygeostcreme

3 røgede sild

400 g små nye kartofler

Havsalt

¼ tsk. kommensfrø

¼ tsk. spidskommensfrø

1 stort bdt. radiser

1 agurk

40 g øko-rygeost 10%

2 spsk. mælk

½-1 spsk. koldpresset rapsolie

Peber

Purløg

Brøndkarse

Rugbrød, gerne ristet

Pil fisken omhyggeligt, og del det pillede fiskekød i mindre bidder. Skrab kartoflerne, og kog dem i velsaltet vand, til de er akkurat møre. Hæld vandet fra, overbrus dem med koldt vand, og lad dem køle af, til de er lune. Rist de to slags kommen i 15-20 sekunder på en tør pande ved god varme. Knus frøene let. Gør radiserne i stand, og skær dem i skiver eller splitter. Flæk agurken, og skrab kernerne ud. Skær agurken i tern.

Rør rygeosten cremet med mælk og olie. Smag til med salt, peber og kommensblanding. Halvér kartoflerne, og vend fisk, kartofler, radiser og agurk i cremen. Skyl, afdryp og snit rigeligt med purløg fint og drys over salaten. Klip brøndkarse henover og servér salaten med rugbrød til.

Tip: I stedet for 3 røgede sild, kan man bruge 1 røget makrel eller ca. 250 g varmrøget ørred. Purløg kan erstattes med ramsløg eller 2-3 forårsløg og brøndkarse med rucola.Mit køkken på landet

Få flere opskrifter og læs mere om Nanna Simonsens landkøkken og landliv i ’Mit køkken på landet’, der er opdelt i de fire årstider, og som med forfatterens egne ord er ”en kogebog med nutidig, klassisk og moderne dansk og udenlandsk inspireret mad, lavet af lokale danske råvarer. Det er også en slags logbog fra – eller registrering af – et praktisk og lavpraktisk liv på landet, næsten helt ude på kanten, højt over havet og langt fra alting”.