5 x sherry af de virkelig gode
Sherry er mormor, sherry er fedtede flasker med grædende sigøjnere og guitarer på etiketten eller bleggult terpentinsmagende sprinklervæske. Eller også er det ren kult og vin i verdensklasse. Vi har smagt et parsuperstjerne-sherryer påhøjt niveau.
Foto: Mikkel Jul Hvilshøj & René Langdahl Jørgensen
Forestil dig en test af Ghost, Wraith og Phantom, Rolls- Royces tre nuværende serier, eller måske bedre: Aston Martins Vantage, Vanquish, Zagato og DB9, fordi de er mere håndbyggede. Eller bare samtlige aftapninger af Musigny i en enkelt årgang. Nedenstående smagning af udvalgte sherryer rummer ganske enkelt creme de la creme. Jerez’ absolut bedste producenter er repræsenteret, og det mest utrolige er, at det kan lade sig gøre til en mikroskopisk brøkdel af prisen for både Musigny-testen og selvfølgelig biltesten. Og alle flaskerne er tilgængelige hos danske importører – mageløst!
__________
Endnu et ungt hus, faktisk et af de yngste i Jerez. Mikroproduktionen lå de første år fra 1998 på 600 flasker årligt, men i dag lancerer José Maria Quiros 18-20.000 flasker hvert år. Produktionen er baseret på fade udvalgt og købt hos de store huse som Osborne, Sandeman og Domecq i 1998, men bliver nu suppleret fra mindre bodegaer. Bodega Tradicion laver kun VORS, som pr. definition skal være min. 30 år gamle. Palo Cortado og olorosoen er fabelagtige, unormalt koncentrerede og komplekse, men det er husets amontillado, der sætter spor i historien. Lys ravfarvet, overvældende duft, aldeles indtagende blanding af læder, toffee, brændt mandel, marcipan, voks, ølgær, gulvlak og kanel. Smagen tæver løs, udtørrer, renser, brænder og eksploderer af ren havsmag og tør karamel … hvis det findes! Oven i købet grinagtig lav pris.
Pris: 499 kr.
___________
Blandt de etablerede huse må El Maestro Sierra betragtes som tryllekunstneren for oloroso. Jeg har tidligere skamrost deres ældste oloroso, kaldet 1/7, men det er lige før, den lidt yngre 1/14 er bedre. Juan Clavijo, kældermester og capitaz, hævder, at de 14 botas, som udgør soleraen, har mere end 50 års gennemsnitsaldring. Cognacfarve leder til lugt af pibesovs, karamel uden sukkersødme! Barkessens, Nordsøolie, ristede nødder, vin santo og maltkrymmel. Perpleks, indikerer sødme i næsen, mens smagen rammer hårdt som gammel armagnac, intens, pinende tør, skarp og alligevel dvælende eftersmag. Drik den alene, og mærk varmen.
Pris: 685 kr.
__________
På anbefaling fra Jesus Barquin gensmagte jeg Rey Fernando de Castillas fine fino. Det lille firma med kort historie (1972) og nordmand i direktørstolen laver to forskellige finoer. En frisk, lys fino med fokus på frugten, men stadig ufiltreret, og så deres gamle Antique fino. 4.000 flasker frigives hvert år af Jan Petterson & Co. Den er ca. otte år under flor ved frigivelse. Alvorlig fino, tydeligt ældet og snigende, nær oxidativ udvikling. Lys rav, stinker på den gode måde af ansjos, gær, æblemos og grønne mandler. Sellerifond, appelsinjuice, afpillet, men cremet og begyndende oxidation i eftersmagen gør den ekstremt kompleks. Islay whisky bare uden den forstyrrende alkohol.
Pris: 298 kr. (50 cl)
__________
25 år, ca., sherryens væsen består i blandinger. Barquin & Co udvalgte seks botas hos Juan Garcia Jarana og flyttede fadene til ekstralagring hos Fernando de Castilla. Palo Cortado er på en gang fino, amontillado og oloroso, men Equipo Navazos giver drikken et ekstra gear. Forvirrende forening af sødvinsnoter som lys karamel, indkogt appelsin og honning med gammeldags havnelugt, olie og tjære. Smagen har finoens elegance og afpillede væsen parret med brændte trænoter, valnøddeolie og tørverøg. Umiddelbart abrupt i sin afslutning, men giv tid, slap af, vent – efter nogle sekunder vokser den igen i svælget og næsehulen. Barquin har gjort det igen.
Pris: 375 kr.
__________
Minderne står i kø. Barquin får vand i øjnene, når han tænker tilbage på besøget hos den lille bodega Sanchez-Ayala i San Lucar de Barrameda i 2005. Derfor er det også noget særligt, når Equipo Navazos igen aftapper fra de herlige haller. Bota No. 42 er den sjette manzanilla fra samme solera hos bodegaen i kystbyen med den fugtige luft. Krævende manzanilla. Messingfarven følges af voks, gær, grapeskal og det rene sømandsunivers … beg, islay whisky. Novicer skal tvinges til truget. Cremet viskositet, men komplet afpillet krop, let cognaceffekt i eftersmagen, men grundlæggende intensitet og mineralitet som en modnet montrachet. Glem mærkevaremanzanillaerne – det her er en anden verden.
Pris: 245 kr. (½ fl.)