Her skal du spise og drikke på Bornholm

Vi guider dig til alt det bedste fra den bornholmske gastroscene.

Her skal du spise og drikke på Bornholm
Offentliggjort
Her skal du spise og drikke på Bornholm
Her skal du spise og drikke på Bornholm
Her skal du spise og drikke på Bornholm
Her skal du spise og drikke på Bornholm
Her skal du spise og drikke på Bornholm

Det Røde Pakhus

Den gastronomiske bølge, der er skyllet ind over Bornholm det seneste tiår, var på forunderlig vis gået uden om øens hovedstad. Indtil makkerparret Troels Madsen og Daniel Kruse ved årsskiftet 2018/19 åbnede i Rønne. Og åbningen viste, at der vitterligt er et publikum, også udenfor turistsæsonen. De lokale har i den grad taget imod.

Om dagen står den på smørrebrød, og det er smørrebrød i en sådan særklasse, at smørrebrødsjomfru Lene Lintrup har været til DM i Smørrebrød med sin kunnen. Moderne, personligt og meget vellykket smørrebrød.

Om aftenen byder kortet på diverse menuer, med og uden vin, fra 500 kr. for en treretters menu med vin til det helt store udtræk, syv retter, vin mm. til 1.295 kr. pr. person. Daniel Kruses køkken tager sig umiddelbart enkelt ud, men det er ikke så enkelt igen, der ligger virkelig nogle processer bag. Det er et gourmetkøkken med kant og smag og til priser, hvor de fleste kan være med. Og ja, så er Daniel Kruse jo også dessertekvilibrist.

Stefan & co. står for den perfekte betjening, og alt i alt er Det Røde Pakhus nok den bedste nyhed på den bornholmske restaurantfront de seneste år.

Snellemark 30

3700 Rønne

Melsted Badehotel

Ny ejer og nye forpagtere har givet det gamle funkisbadehotel et helt nyt liv – køkkenet er blevet SÅ meget bedre, og frem for alt er det stabilt. En af de helt store gevinster har været, at der nu er frokoståbent, og er vejret til det, så sidder man nærmest i vandkanten og kigger over på Christiansø. Frokostkortet er overskueligt, men altid med en fiskeservering og et par tavleretter, der ikke er på kortet. Der er både smørrebrød og egentlige frokostserveringer.

Til aften er der en menu, og på a la carte-kortet kan man gå enten kød- eller fiskevejen.

Det er et solidt, klassisk køkken, men uden at være banalt og uden at gå på kompromis med det personlige touch.

Melstedvej 27

3760 Gudhjem

Le Port

Da Jette Jantzen helt tilbage i 1976 var stedet ret alene om at holde et gastronomisk niveau på Bornholm, og sådan var det mange, mange år frem i tiden. Le Port var gourmetrestaurant af fransk tilsnit, og det franske fortsatte frem til 2002, hvor Kim Jantzen overtog efter sin mor, sammen med sin kone, Gabriela. Fra da af aftog det franske, og i dag er Le Port i vid udstrækning med på den gastronomiske bølger, Bornholm har redet på, siden Kadeau for 11-12 år siden satte øen på det gastronomiske danmarkskort.

Der satses på økologi og bæredygtighed og på regionale råvarer, men (og det er ikke ment som et negativt ’men’) de originale franske rødder fornægter sig ikke. Jantzen-ægteparret er rundet af blandt andet restaurant Nouvelle og restaurant Lauterbach, hvilket afspejles både i forkærligheden til de klassiske råvarer og til det klassiske kokkehåndværk.

Og ja, så er der lige udsigten ud over Østersøen og solnedgangen, der må være en af landets mest fotograferede. Men udsigten ned i tallerkenen er altså også et besøg værd.

Vang 81

3790 Hasle

Her skal du spise og drikke på Bornholm

Christianshøjkroen

Man misunder dem, der er ’Christianshøjkroen-jomfruer’ og har til gode at spise en frokost, udenfor, en sommerdag på kroen. Det bliver næppe mere idyllisk med blå himmel, bindingsværk, stokroser, høje træer … Men det er ikke ’bare’ rammerne, for maden er også helt fantastisk og ikke mindst overraskende, hvis man tror, at man står over for noget klassisk eller måske ligefrem lidt gammeldags, dér midt i Almindingen og Morten Korch-idyllen. Kortet er af få ord – der står måske bare ’Maltsild, kartoffel, mayo, bacon …’, men bag det gemmer sig nogle virkelig stringente og skarpe serveringer, hypermoderne smørrebrød og det, der ligner. Og priserne er mirakuløse – to personer spiser sublimt for tæt på en 500-mand.

Sommerscenariet skal dog ikke få en til at glemme, at kroen også har et ditto skarpt aftenkort og et indendørsliv – og læg dertil åbningstider, der også omfatter tiden uden for sommersæsonen.

Segenvej 48

3720 Aakirkeby

Provianten

Maria Gill & co. på Provianten er Gudhjems redning, og uden Provianten ville pittoreske Gudhjem være prisgivet softice, slik og halvfabrikata.

Provianten har det økologiske Guldmærke – der er fokus på fornuft, kvalitet og bæredygtighed, og et lignende vinkort skal man på naturvinshipsterbar i København for at finde magen til. Det er altovervejende sydfranske vine, alle økologiske og nogle også biodynamiske, og hvert år lægger sejlskibet fra Biscayen til i Gudhjem og læsser vin af.

Der er barsnacks dagen igennem og en dagens ret om aftenen.

Der er ofte arrangementer med levende musik, og i godt vejr sidder man skønt på havnekajen. Provianten er desuden et af de bornholmersteder, der ikke kun gør sig til for turisterne, for også uden for sæsonen er der åbent.

Ejnar Mikkelsensvej 28

3760 Gudhjem

Norresan

Det gamle røgeri mm. var oprindelig ejet af det nærliggende Oluf Høst Museum, der havde caféplaner for stedet, men økonomien var aldrig til det, så i 2016 blev huset erhvervet af venneparret Marianne Bang og Pernille Lydersen Funch.

Det lille hus er nænsomt og lækkert istandsat, bl.a. med ’loungehjørne’ indenfor under de gamle røgeskorstene, og stedet er i det hele taget en lille gudhjemperle.

Den står på fantastisk god kaffe, vin, øl, cocktails og sandwich/rugbrødsmadder. Et lille helle til at få stillet den lille sult samt den lille eller større tørst.

Norresan ligger lige omkring pynten i forhold til selve Gudhjem, så ud over fantastisk solnedgangsudsigt, er der også ofte læ her, når vinden står lige ind på Gudhjem. Der er ligefrem liggestole til rådighed, ren siesta!

Nørresand 10

3760 Gudhjem

Her skal du spise og drikke på Bornholm

Kadeau

Arnestedet, ikke bare for Kadeau-eventyret, det var også den gamle iskiosk, der i 2007 katapulterede Bornholm ind på det gastronomiske Danmarkskort, ja, ligefrem verdenskort, for udlændinge kommer fra hele verden for at køre ned ad Baunevej til verdens ende, hvor man ikke tror, der ligger noget. Men det gør der i høj grad.

Nicolaj Nørregaards mad har udviklet sig kolossalt over årene, men grundsjælen i Kadeau Bornholm er intakt – det var her, det hele begyndte. Trods michelinstjerne, hype og succes, så er Kadeau stadig et fuldstændig uformelt og nede-på-jorden-sted. Man ligesom ånder lettet op – og ud og kommer ned i gear, når man ankommer, og det kan meget vel forekomme, at tjenere og kokke har korte bukser under forklædet, og der er i det hele taget en sommerhusstemning, der gør rigtig meget godt for helhedsindtrykket.

Serveringerne balancerer forunderligt mellem det helt enkle og så det meget elaborede. Og hvad det enkle angår, så er der ret beset ikke ret meget på Kadeau, der er helt enkelt, det fremstår bare ofte sådan. Der er SÅ meget tilberedning bag hver servering, og Kadeaus anvendelse af fermentering, konservering etc. nærmer sig trylleri. Gran, små nye skud, bær, stiklinger … Det er vildt, så meget smag, køkkenet får ud af de oftest ganske uprætentiøse råvarer.

Et måltid på Kadeau er en af de største restaurantoplevelser, man kan opleve i Danmark, intet mindre. Og det ved mange, så book bord i god tid.

Baunevej 18

3720 Aakirkeby

Her skal du spise og drikke på Bornholm

Restaurant Nordlandet

Engang hed hotellet Romantik, og mange bornholmere har stadig nostalgiske minder om ’dansant’ og suppe, steg og is. For nogle år siden genopstod det så som lækkert boutiquehotel, og der renoveres løbende, senest i dette forår.

Havde restauranten ligget i hovedstaden, så havde den været med i toppen af ’gourmetbistroer’, denne kategori, der de seneste år har hævet mellemlejet til hidtil uset ’gourmetlight’ niveau. På Bornholm er Nordlandet alene om at repræsentere lige netop denne genre, og det gør man rigtig, rigtig godt med serveringer, der forener elegance med det rustikke og med masser af smag. Både a la carte og menuer er en mulighed.

Vinkortet er ganske omfattende, og der er især noget at komme efter, hvis man ikke er bange for vine af det lidt mere moderne tilsnit, dvs. naturvin.

Østenvinden på Bornholm kan være i særklasse hård, men ofte er det helt vindstille, og så er et bord udenfor med udsigt til Hammer Odde, et af de skønneste steder, man kan sidde i Danmark.

Strandvejen 68

3770 Allinge

Her skal du spise og drikke på Bornholm

Kalas Bornholm

Det lille ismekka på nordkysten er ikke bare is, men også et lille kaffe & kage-plus-diverse-paradis. En sandwich kan det tilmed blive til, ligesom kølige drinks og vin en varm sommerdag er en mulighed.

Det lille hus er oprindeligt bygget til at opbevare is til Sandvigs fiskere, isblokke skåret ud om vinteren fra den nærliggende Hammeren Søen.

Familien bag Kalas har haft den intention, at stedet skal være ’et sted med ro’ – et sted, hvor man bare kan hænge ud og kigge ud over det uendelige hav, et sted i og med naturen, og det har gjort Kalas til et regulært hænge-ud-sted med en massiv stamkundeskare.

Strandpromenaden 14

3770 Allinge

Her skal du spise og drikke på Bornholm

Stammershalle Badehotel

En perle af et badehotel, som Henriette Lassen og Henrik Pedersen de sidste 10 år har gjort til en sikker havn af værtskab og gæstfrihed. Der er kommet ny bemanding i år, køkkenchef Steffen Burmeister Michelsen, der er uddannet fra Henne Kirkeby Kro under Paul Cunningham, og restaurantchef Mathias Voller, der har en fortid fra bl.a. Dragsholm Slot og formel B. Steffen Burmeister har også været omkring Bistro Boheme, og hans hjerte banker for det klassiske franske, hvilket da også præger årets menukort på badehotellet. Både menuer og a la carte er en mulighed.

Stammershalle har længe været stedet med et af øens bedste vinkort, og det har i fået et skud naturvin, som Mathias Voller har en faible for. Man bør i øvrigt ikke snyde sig selv for en aperitif i ’løvestuen’ med den lille udstoppede løveunge, der vidner om stedets eksotiske fortid tilbage i førkrigstiden.

Til frokost står den på smørrebrød, og hvis vejret er til det, så bør man tage den udenfor og nyde den formidable udsigt.

Hvis man er så heldig ligefrem at skulle overnatte på hotellet, kan man ud over at se frem til dejlige og smagfuldt indrettede værelser glæde sig til den store morgenmadsbuffet med alt for meget af alt det gode, man har lyst til. Og for meget af det gode er som bekendt aldrig nok!

Søndre Strandvej 128

3760 Gudhjem

Her skal du spise og drikke på Bornholm

Mikkeller Aarsdale

Det gamle ishus i Årsdale er renoveret og indrettet af lokale Nikolaj Eis, der ud over at være bornholmer har stået for indretningen af en lang række af Mikkellers barer i Danmark og verden over. Og nu er den allestedsnærværende brygger altså også på Bornholm.

Den står på et bredt udvalg af Mikkellers flaskeøl og fadøl fra hele 15 haner. Spisekortet er enkelt, en række burgere (bl.a. en vegetarisk), fish’n’chips, crispy chicken og en række snacks.

Laksegade 3

3740 Svaneke

Her skal du spise og drikke på Bornholm

Beyers Sushibar

I det øvrige Danmark er sushisteder noget, der nærmest ligger på hvert et gadehjørne. Sådan er det ikke på Bornholm, hvor Beyers Sushibar i Svaneke er ganske ene om at holde fanen højt, hvad rå fisk og ris angår. Kasper Beyer har en fortid fra bl.a. Sticks’n’Sushi, så han kender sin fisk, og det er knivskarp sushi og asiatiske serveringer, der udgår fra det lille sted på østkysten. Der satses på relativ enkel sushi, og det er dejligt at være fri for den sushistil, der vækker mindelser om Karen Volf-roulader i fiskeudgave!

Man kan spise på stedet, inde som ude, og man kan købe med hjem.

Søndergade 47

3740 Svaneke