Landevejskro skal repræsentere Danmark i verdens største gastro-konkurrence
Sommelierer, kokke og foodies var i maj samlet på Michelin-restauranten The Samuel, da vinderen af Copa Jerez XI Nacional 2024 skulle findes.
Foto: PR Vinderne af XI Copa Jerez, som går videre til Copa Internacional i Jerez 2025: Køkkenchef Emil Rask Bahr og sommelier Jill Völcker fra Sdr. Bjert Kro
Copa Jerez er kendt som verdens største gastronomiske konkurrence, hvor parringen af mad og sherry-vine er i fokus.
Og niveauet var – ifølge dagens jury-præsident Francis Cardenau – historisk højt, da Sdr. Bjert Kros køkkenchef Emil Rask Bahr og sommelier Jill Völcker med få point cementerede, at årets bedste forret, hovedret og dessert parret med hver deres sherryvin blev leveret af holdet fra den lille landevejskro, Sdr. Bjert Kro, ved Kolding.
Juryen ved XI Copa Jerez 2024 (fra venstre): Carmen Aumesquet (promotion direktør Consejo Regulador de Jerez og Manzanilla), Jonathan Berntsen (The Samuel og vinder af VIII Copa Jerez), Francis Cardeanu (kok og jury-præsident), Allan Schultz (Parsley Salon og vinder X Copa Jerez), Anders Halskov-Jensen (vinanmelder) og Julie Brink Færch (Dansk Sommelier Uddannelse).
”Det unikke ved Copa Jerez er, at den ikke handler om ’fashion’ inden for gastronomi. Copa’en handler om at lade mad og vin tale for sig selv, om at skabe et match og en symbiose, som får vin og mad til at smelte sammen. Det kræver magiske kokketeknikker og et særligt samspil mellem kok og sommelier, og det fik vi at se i dag,” sagde en imponeret jury-præsident Francis Cardenau, mens vinderholdet fik overrakt diplomerne for Copa Jerez XI Nacional 2024.
Ekstremt tæt løb
Sejren for Sdr. Bjert Kro betyder, at Emil og Jill næste år skal repræsentere Danmark ved den internationale Copa Jerez Forum & Competition i Jerez i Spanien, hvor vinderhold fra hele verden deltager. Og der er noget at leve op til, for sidste år vandt det danske hold den store internationale Copa Jerez, da kok Allan Schultz og sommelier Alexander Berntsen fra Parsley Salon tog det helt store trofæ med hjem fra Jerez i 2023.
Sdr. Bjert Kro tog førstepladsen blot få point foran Bendix Sixhøj Laursen og sommelier Gin Isabel fra restaurant Mark, og der var ifølge juryen ikke langt til hhv. tredjepladsens hold bestående af kok Emil Eshardt-Nielsen og sommelier Bjarke Just Nielsen fra Norrlyst og fjerdepladsens kok Mathias Thygesen og sommelier Toke Fiedler Terkildsen fra restaurant domæne.
Rørt vinder-hold
”Vi er mildest talt rørte. Det har virkelig været en fed konkurrence i flotte rammer,” lød det fra en bevæget køkkenchef Emil Rask Bahr fra Sdr. Bjert Kro. Og sommelier Jill Völcker istemte:
”Vi har smagt os gennem et stort udvalg og endt med tre huse, som supplerer Emils køkken godt. En Palo Cortado med fantastiske nødde- og brødnoter til forretten, en mere klassisk Oloroso til den krydrede gris på hovedretten, og en cream sherry med friske noter til desserten. Vi har den sidste måned serveret retter og sherryer for vores gæster, som har taget utroligt godt imod mad- og vinparringerne.”
Vinderdesserten og sherryen fra Sdr. Bjert Kro, som serveres på kroen i den kommende tid
Vinderdesserten arme riddere og cream sherry er at finde på Sdr. Bjert Kros menu.
Utroligt alsidigt at arbejde med sherry
”Sherry er meget alsidigt at arbejde med, fordi sherryvinene har så mange smagsnoter og nuancer, der matcher både det salte og det søde køkken. Fx sherry-vinenes oxidative, salte og friske noter, der passer godt til mad,” slutter Emil, der på sjette år driver Sdr. Bjert Kro sammen med sin hustru, Kathrine Rask Bahr.
Om Copa Jerez
Bag Copa Jerez står Consejo Regulador de las DD.OO Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda samt Fedejerez i samarbejde med ICEX og den spanske ambassades handelsafdeling i de forskellige lande.
Holdenes retter og vinvalg blev i år bedømt af en jury med restaurationsbranchen helt tunge profiler: Francis Cardenau (overpræsident), Jonathan Berntsen (The Samuel, VIII Copa Jerez), Allan Schultz (Parsley Salon, X Copa Jerez), Julie Brink Færch (Dansk Sommelier Uddannelse), Carmen Aumesquet (Consejo Regulador de Jerez) og Anders Halskov-Jensen (vinanmelder).
Sherrytyperne
Copa Jerez er verdens eneste gastronomiske konkurrence med fokus på parringen mellem mad og vin. Gennem 20 år har Copa Jerez-konkurrencen samlet mere end 500 fremtrædende fagfolk fra de fem kontinenter, bl.a. profiler som fx Jancis Robinson og Joseph Roca i juryen.
Det serverede vinderholdet fra Sdr. Bjert Kro
Forret
Stegt makrel med infuseret sherryeddike, tørret tomat, sprød salvie og hummer beurre blanc
Sherry: La bota de Palo Cortado 102 Equipo Navazos
Hovedret
Confiteret grisebryst i sur-sød barbeque med hasselnød-dukkah, farseret morkel og aromatisk sauce med timutpeber og æblemost
Sherry: Oloroso 1730 V.O.R.S. Envejecido durante 30 Anos, Alvaro Domesco S.L.
Dessert
”Arme riddere” af surdej med ceylon-kanel og confit af kumquats med orange tagetes og is lavet på surdejskrummer med saltet rosmarinkaramel og kardemommesirup
Sherry: Cream Tradicion VOS 20 Anos fra Bodegas Tradition
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.