Hæld alle ingredienser i en skål, og pisk dem godt sammen. Hæld dejen i en bøtte, et glas eller en skål, dæk beholderen delvist, så dejen stadig kan ånde, og opbevar den ved stuetemperatur. Pisk i surdejen 1 gang om dagen. Efter ca. 10 dage skal surdejen dufte som en god, kraftig mørk øl – faktisk også skumme som en – så er den klar til brug.
Efterfølgende skal du røre jævnligt i dejen – 1 gang dagligt er at foretrække, men hver 2. dag er også okay. Sørg altid for at røre helt i bund, da surdejen bundfælder, og bundfaldet ganske enkelt vil rådne, hvis det ikke bliver blandet med væsken. Hver gang du bruger surdejen, skal den friskes op, og reglen er; frisk op med samme mængde mel og vand, som du har taget dej.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.