Skumkrone, hældningsgrad og det helt rette glas. Sådan serverer du din øl
Godt nyt for øl-kendere: Holmegaard og Mikkeller er gået sammen om at skabe tre ølglas, der balancerer perfekt mellem klassisk designdyd og moderne quirkiness. Få her Mikkel Bjergsøs guide til den perfekte skænk. Skål!
Tiden er inde til, at vi skænker endnu flere af vores øl i de helt rigtige glas. Bevares, selvfølgelig er der tidspunkter, hvor du er på farten, og hvor en flaske eller dåse bare giver bedre mening. Men er du hjemme i privaten eller anden steds, der tillader det, bør du – uden tvivl – knappe kapslen af og hælde de gyldne dråber i et egnet glas, mener Mikkel Bjergsø, manden bag øl-brandet af (næsten) samme navn. Det er jo også de færreste, der tager sig til takke med at drikke rødvin af vandglas. Desværre er flere mere laissez faire, når det kommer til øl, og det er at nedgradere dens mange kvaliteter:
”Jeg vil altid mene, du skal prøve at få den fulde oplevelse ud af din øl – og det gør du bedst, når du serverer den i et glas – vel og mærke det rigtige glas. Det fortjener både du, og det fortjener din øl.”
Alle sanser i spil
Er du selv en del af flokken, der gerne knapper dåsebajeren op og hælder kulsyre i gabet uden at tænke yderligere over smag, duft, udseende etc., får du måske her en øjenåbner og inspiration til, hvordan du gør din oplevelse med øllen mere helstøbt. Når Mikkel Bjergsø selv skænker en øl, er det for helhedsoplevelsen. Derfor håber han også, at han med denne serie skabt i samarbejde med et af Danmarks helt store koryfæer indenfor dansk kunsthåndværk, Holmegaard, kan få folks iver efter at drikke øl af glas til at blomstre:
”Sommetider er den for kold, andre gange for varm, og så smager en øl bare ikke, som den skal. Idealet er at overføre bryggerens tanker og ideer og derved give øllen de bedste betingelser, og det handler om at sætte sine sanser i spil.”
I Holmegaards nylancerede serie finder du et IPA-glas, et pint-glas og et universal-glas. Hvert med deres funktion og formål i den gode øloplevelses tjeneste. Drikker du af en dåse, er der fx tale om en mere lukket container, der ikke på samme måde frigiver aromapartikler og kulsyre. Alle har fx prøvet at tage en slurk af en lunken dåsebajer, og få munden fyldt med skum. Det samme sker ikke, når du drikker din øl af et glas. Her fornemmer du øllen, hvordan den ser ud og hvordan den dufter.
Tankerne bag designet
Holmegaard står for tradition og klassisk tilgang, hvor Mikkellers designunivers er kendt for sit mere quirky og moderne udtryk. Denne serie af ølglas henter det bedste fra begge verdener, fx er de svungne former inspireret af Mikkellers egne, kendte illustrationer, Henry og Sally, samtidigt med, at glassene er stilrene, enkle og har et helt tydeligt formål.
IPA GLAS – SE SERVERINGSGUIDEN HER
Egner sig godt til:
Øl med humle, fx IPA, herunder selvfølgelig også double IPA, triple IPA samt Pale ale.
Den smalle bund og den lidt bredere top betyder, at øllens aromaer frigives nemt og hurtigt. Derved får man humlearomaerne og smagsnuancerne helt tydeligt frem.
Hældningsgrad:
45 grader, juster derefter i forhold til din personlige præference.
Skumhøjde:
To centimeter
Temperatur ved servering:
Hvis din IPA har en køleskabstemperatur, kan du med fordel lade den stå og varme op til 8 grader.
PINT GLAS – SE SERVERINGSGUIDEN HER
Egner sig godt til:
En helt klassisk lagerøl eller pilsner, som typisk har en lavere kompleksitet, sammenlignet med andre øl. Glassets brede åbning er således med til at frigive en større mængde aromaer, hvilket kan være nødvendigt for at få den fulde oplevelse af øllen. Størrelsen på glasset er også tænkt ud fra, at alkoholprocenten i en pilsner typisk er moderat, og man kan derfor med fordel nyde øllen i lidt større slurke.
Hældningsgrad:
45 grader, juster derefter i forhold til din personlige præference.
Skumhøjde:
En pilsner må gerne have en ordentlig skumkrone, for den falder rimelig hurtig igen. Det er jo lidt en religion med ølskum, men gå her efter ca. tre centimeter.
Temperatur ved servering:
6 grader (køleskabskold)
UNIVERSAL GLAS – SE SERVERINGSGUIDEN HER
Egner sig godt til:
En tung øl, fx stout, som du normalt vil servere ved en lidt højere temperatur end de lidt lettere øl. Stilken på glasset gør, at du kan bruge dit eget håndgreb til at temperere øllen og derved lettere opnå den optimale temperatur.
Hældningsgrad:
45 grader, juster derefter i forhold til din personlige præference.
Skumhøjde:
Tungere øl egner sig til en noget lavere skumhøjde på grund af deres komplekse aromaer. Gå derfor efter en centimeter.
Optimal temperatur ved servering:
Jo stærkere øllen bliver, jo højere temperatur vil du gerne have, da det gør den mere kompleks. Er din øl på 8 procent, kan du med fordel servere den ved 9-10 grader. Der er også stouts på 10 procent, og så skal du gerne op på 12 grader ved servering.
Holmegaard er en verden af glas, hvor originalt design og en dyb passion for glashåndværket har dannet grundlaget for designklassikere siden grundlæggelsen i 1825. Det har altid været en del af Holmegaards DNA at skabe designs ud fra filosofien om, at det skal være enhver dansker forundt at eje et Holmegaard-glas. Og med afsæt i næsten 200 års stolte danske håndværkstraditioner skaber Holmegaard stadig smukke og elegante glasprodukter, der reflekterer stil og kvalitet til både hverdag og fest. Og også i dag er Holmegaard dybt forankret i en historie, der bygger videre på mange generationers refleksioner i glas.