To af gastronomiens største mastodonter genoplivede elBulli i København. Men var det virkelig så magisk?
12.000 personer havde skrevet sig op til elBullis genopstandelse på Alchemist i København. Over fire dage diskede brødrene Ferran og Albert Adrià sammen med Rasmus Munk op med et molekylært festfyrværkeri, der byggede bro mellem gårsdagens bullianos og morgendagens alkymister.
Foto: Claes Bech-Poulsen og Søren Gammelmark
Det går for alvor op for en, som man sidder dér under Alchemists ikoniske kuppel, hvor imponerende et projekt den spanske restaurant elBulli egentlig var. Den indtil nu uhøjtidelige stemning bliver med ét nærmest andægtig. På kuplen bliver de 1.846 retter, som elBulli kreerede fra slutningen af 1980’erne og frem til lukningen i 2011, projiceret i en spiral op mod centrum af kuplen.
ElBulli-stifter Ferran Adrià og Alchemist-alkymist Rasmus Munk viser sig i åbningen mellem restauranten og køkkenet, og hvis man ikke bliver en anelse bevæget af at se disse to kulinariske mestre lykkes med dette storstilede projekt, mangler man en klar forbindelse til kroppens følelsescenter.
Én ting, man kan være helt sikker på: Mange har siden elBullis lukning forsøgt at overtale Ferran Adrià til at lave særarrangementer, og selvom det ikke er utænkeligt, at gamle elBulli-retter siden 2011 er blevet kreeret hist og her, har en middag som den, de 150 heldige med billet til en værdi af 15.000 kr. til en af de tre dage på Alchemist skal opleve, aldrig fundet sted. Det har ikke haft nogen interesse fra brødrene Adriàs side. Bemærkelsesværdigt er det derfor også, at Ferran Adriàs fra scenen i Tivolis Koncertsal fremhæver det unikke i, at Alchemist og Rasmus Munk vil lave en hyldest til elBulli.
”Alchemist er den restaurant, der de seneste mange år har imponeret mig mest. Jeg blev forelsket i Rasmus’ projekt på et personligt plan. Jeg blev virkelig rørt, da jeg oplevede Alchemist. Rasmus er en af de mest ærlige og generøse kokke, jeg har mødt, og det er jo helt unikt, at en af verdens bedste restauranter ønsker at bruge deres platform til at hylde en anden restaurant,” fortæller Ferran Adrià.