Opfør dig ordentligt: Seks gentlemen af rette støbning

Opfør dig ordentligt: Seks gentlemen af rette støbning
Offentliggjort

”Man kan koge det ned til to ting: Fordi det er nødvendigt, hvis man vil respekteres af omverdenen, og hvis man vil finde en dejlig kone.”

”De fleste tænker nok på en ældre mand i jakkesæt, men man kan også være en gentleman, selv om man er ung. For mig udstråler en gentleman overskud og selvtillid. Det kan komme til udtryk, når man fx overlader sit sæde i bussen til en ældre passager, eller det kan være måden, man formulerer sig på. Som 17-årig spillede jeg sammen med Marcus Allbäck (nuværende assistenttræner for Sveriges fodboldlandshold, red.) og husker ham som en perfekt, moderne gentleman. Han kom godt ud af det med alle på holdet, var på ingen måde en primadonna og behandlede alle med respekt. Han lyttede til mig, selv om jeg var halvt så gammel som ham. Den slags små ting betyder meget i længden og vidner om overskud.”

”Han tænker over tingene og gør sig umage med at se ordentlig ud, uanset om han er på vej på arbejde eller i supermarkedet.”

”Jeg forestiller mig, at en mand som Nick Wooster (fashion advisor hos Gilt Man, red.) kunne repræsentere den moderne gentleman. Han er altid knivskarp. Men i virkeligheden kan en moderne gentleman klæde sig, som han vil. Det afgørende er, at man opfører sig respektfuldt.”

”Det gør han før eller siden, ligesom alle mennesker. Alle har jo et bristepunkt. Men det er ikke pointen. Det er, hvordan han tackler det efterfølgende, der er afgørende.”

”En gentleman er parat til at stå igennem mange ting, men man skal også stå inde for den, man er. Man må sige fra over for mennesker, som går over stregen. Og så behøver man i øvrigt heller ikke altid at være en gentleman i sengen. Ingen vil have en pæn friseret dreng hele vejen igennem. Der skal være lidt kant. Den moderne gentleman har lidt mere bid end den gamle.”

”For at vise respekt for andre mennesker.”

”Det er en mand, som holder døren, og som uanset alder hjælper piger med frakken.”

”Opmærksomhed over for andre, stil og lune.”

”Han skal være i overensstemmelse med sig selv. En mand som Mikael Bertelsen er et glimrende eksempel.”

”Næsten aldrig.”

”Når man ikke kan vise den fornødne respekt. Der findes jo mennesker, som man ikke kan vise respekt. Se på, hvad der sker i Syrien i disse dage. Der er politikere med holdninger, som man ganske enkelt ikke kan respektere.”

”Vil man komme nogen vegne i livet, kan det afgjort være en fordel at tænke sig om. Og det gør en gentleman. Han forener sit virke, sin individualitet og sine ambitioner med god, civiliseret opførsel over for alle, han møder på sin vej. Det handler om at behandle andre, som man gerne selv vil behandles.”

”Den irske forfatter George Bernard Shaw sagde engang: ’A gentleman is one who puts more into the world than he takes out.’ Den definition holder stadigvæk. For mig er det fx gentleman-agtigt, når en ven skriver ’Kære Martin’ og ’Kærlig hilsen’. Eller når jeg mødes med en ven, og han har en bog eller en plade med, som han lige synes, jeg burde have. For mig betyder de små ting alt, og det synes jeg er tankevækkende i en verden, hvor stor, større, størst ofte er kodeordet.”

”Skal man gå op i noget?”

”Jeg tror ikke rigtig, at der findes noget kodeks for, hvordan man skal se ud. Det hele handler om, hvordan man er som person. Man kan ikke gemme sit virkelige jeg bag et nøje udvalgt outfit eller look. Jeg elsker, når man bliver overrasket af nogen, som viser sig at være anderledes, end man troede. I min lokale Irma på Nørrebro mødte jeg forleden en meget hærget Hus Forbi-sælger. Jeg lovede ham, at han måtte få min tyver fra indkøbsvognen, hvis han lige kunne holde øje med vognen, mens jeg bar de første poser over til bilen. Da jeg stod ved bilen, stod han med mine sidste fire overfyldte poser i armene og insisterede på, at han nok også skulle køre min vogn på plads. Det var bare så overskudsagtigt og totalt gentlemans-manér. Jeg endte efterfølgende med at køre i den nærmeste bank for at hæve ekstra kontanter til ham.”

”Når det bliver påtaget. Men jeg vil helst ikke pege fingre ad nogen.”

”Det er enten-eller.”

”Det behøver man heller ikke, men man får et rarere fællesskab. Weekendavisens chefredaktør, Anne Knudsen, blev engang spurgt, hvorfor man på avisen var Des med læserne. Hun svarede, at det var, fordi det sætter en naturlig grænse for, hvad man kan sige til hinanden. Det er en vigtig pointe. I disse tider er det ekstra vigtigt med den slags civiliserende ting. Verden falder jo sammen om ørerne på os. Der er statsbankerot, folk mister deres arbejde og opsparing. Det er store omvæltninger, som vil præge os de næste 100 år. Der er brug for gentlemen. Bare tænk på ’Titanic’, hvor mænd lod kvinder og børn komme i redningsbådene først, og så på Costa Concordias forlis for nylig, hvor det forlyder, at der var mænd, som gjorde alt for at komme af borde først. Det er ikke værdigt, det medførte kaos.”

”Udadtil må man insistere på at opføre sig som mand. Man opfører sig ordentligt, er høflig og ridderlig. Det vil sige, at man fx fører, hvis man er ude at danse. En gentleman hviler i sig selv. Det er i virkeligheden mange af de klassiske officersdyder, nu blot tilsat det krydderi, at vi i dag anerkender, at der er to køn. Den gammeldags gentleman bar hele verden på sine skuldre. Det er klart, at det er anderledes i dag, hvor kvinden ikke længere er et appendiks til manden. Nutidens gentleman skal ikke bære hele verden på sine skuldre, men han skal heller ikke være bange for at acceptere, at han er et køn. Derfor ser man i stigende grad, at kønnene ikke længere er bange for at træde op over for hinanden efter den slinger i valsen, der kom i kølvandet på 68’erne. Den patetiske mands saga er ved at være forbi, mænd er ved at tage sig sammen. Der er jo en stærk grad af maskulinitet og mandighed forbundet med begrebet. Manden vil altid være en forsikringsordning. Det er manden, der skal gå ned i kælderen, hvis der er en lyd om natten. Gud nåde og trøste ham, hvis han lader kvinden gøre det.”

”Jeg synes, at en gentleman skal kunne forføre. Uanset om det er i en romantisk eller politisk sammenhæng. Han skal være charmerende. Og så må modet helst ikke svigte.”

”Jeg har vanskeligt ved at se en fyr i Converse-sko, hullede jeans, en kasket, der sidder omvendt, og en skovmandsskjorte som en egentlig gentleman, men i den moderne tidsalder kommer individualiteten til udtryk på mange måder. Det afgørende er, at han vedstår sig sin personlighed og kan udtrykke sine værdier gennem sin påklædning. Men selve påklædningen er egentlig ligegyldig. Kvinder siger jo, at en mand som George Clooney ville se godt ud, uanset hvad han havde på. Det afgørende må være, at man gør sig umage med, hvordan man ser ud. Men alt med måde. Overdreven forfængelighed er ikke særlig maskulint.”

”Manden faldt igennem – måske ikke en gentleman, men i al fald manden – i slutningen af 60’erne. Når jeg har talt med mænd, der var unge dengang, og spurgt dem, hvorfor fanden de pludselig blev langhårede og rendte rundt i mærkeligt tøj og huller i røven, har forklaringen ofte været, at det var fordi, alle de smukke kvinder blev venstreorienterede. Hvis man indretter sig efter den præmis, er man et skvat. Kvinder vil blæse én et stykke, hvis man opfører sig sådan pga. dem. En gentleman lever ikke i den verden. Han viser hensyn, ja, men han laver ikke sig selv om for at please andre.”

”Jeg mener godt, at man kan være en gentleman hele tiden – også selv om facaden krakelerer af og til. At tage handskerne af er også en del af at være en gentleman, hvis du spørger mig. Det er ikke nødvendigvis en modsætning. Dueller var som bekendt in engang, og der blev undervist i the noble art of self-defence på Eton, hvor mænd fik lektioner i fægtning og boksning for at forsvare deres ære. Når man i dag siger gentleman, tænker mange James Bond. Men lader han være med at slås? Det er sådan nogenlunde det sidste, han gør.”

”Er spørgsmålet ikke snarere, hvorfor man ikke skulle være det? For mig handler det om at opføre sig ordentligt. Det afgørende er, at man i alt, hvad man gør, udviser respekt for andre.”

”Jeg ved ikke, om der er forskel på at være en gentleman før og nu. Det er jo de gamle dyder, vi taler om. Det er de samme værdier om at vise respekt for ens omgivelser, der er gældende. Det gælder både ord, handling og påklædning.”

”At opføre sig ordentligt over for andre. Og hvis det handler om det ydre, synes jeg, at det gælder om at ramme en balance. Hvis jeg ser en mand, der har gjort for meget ud af sig selv – hvor overskægget er lidt for trimmet, bukserne stumper på den helt moderigtige måde, og jakken er liige lidt for lille – tænker jeg: ’Der er sgu gjort noget ud af det.’ Men det er ikke på den gode måde. Så nærmer vi os for meget den kvindelige banehalvdel. Man skal gøre noget ud af sig selv, men uden at overdrive det.”

”Det er meget subjektivt – i dag kan man jo nærmest have hvad som helst på. Men jeg har en aversion mod korte bukser på arbejdspladsen. Hver gang jeg ser det, tænker jeg: ’Du er altså på vej til arbejde, ikke på stranden.’ Jeg synes også, at det er en uskik med mænds brug af sandaler. Jeg kan næsten ikke holde ud at se på mænds tæer. Findes der noget grimmere?”

”Når han har sandaler på. Eller når han har jeans på til jakke og slips. Enten er du casual, og så er jeans helt fine. Eller også har du et par ordentlige bukser på til jakke og slips. Jeg ved, at moden dikterer, at det fx er i orden med de der mærkelige tynde slips, en blazer og et par jeans. Men jeg synes stadig, at man falder igennem. Jeg er sikkert for konservativ.”

”Når man spiller poker.”

”Fordi det er et ideal, som indeholder alle de humanistiske dyder, som vi bygger vores samfund på. Det gør, at vi kan gebærde os civiliseret. For mig handler det især om tilstedeværelse og nærvær. Det kommer ofte til udtryk i de små ting. At man slukker sin telefon, når man spiser sammen med andre – eller at man ikke sms’er midt i en samtale. Jeg synes heller ikke, at det er god stil at sidde og tale om sig selv. Nej, man stiller i stedet spørgsmål til andre. Det handler om at anerkende, at der er andre mennesker i rummet end én selv. For tiden er jeg i Irland i forbindelse med en filmoptagelse. Her taler fremmede mennesker med hinanden i bussen, interesserer sig venligt for hinanden. Det kunne vi lære noget af i Danmark. Det koster ikke noget at gøre andre mennesker glade. Faktisk ender man med at gøre sig selv glad i processen.”

”Det er en person, som gør ting for andre uden at forvente noget igen. Det kan være en mand eller kvinde. Pointen er, at det er en, som ikke forventer en tak eller at have noget til gode. Det skal ikke være på den der middelmådige facon: ’Nu gi’r jeg middag, så kan du gi’ en anden gang.’ Nej. Det er at fratage modtageren glæden ved gaven. En gentleman giver noget, fordi han har lyst til det, ikke fordi han vil have noget igen. Det er ikke bytte bytte købmand. Og så er en gentleman en, der tænker, før han taler.”

”Hvad som helst, bare han gør det ordentligt. Men grundlæggende skal han gå op i andres velbefindende. Han lytter mere, end han taler. Det er de klassiske dyder som at åbne døren for damen, skænke vin, følge hende hjem, insistere på kun at kysse hendes kind ved gadedøren og ikke invitere sig selv indenfor på første date. Kort sagt alt det, der adskiller os fra hulemanden, der nok bare ville drikke hende fuld og få det overstået. Men en gentleman skal ikke forveksles med en pleaser. Han handler ud fra indre værdier, som gør, at han aldrig kan miste sig selv. På det helt lavpraktiske plan kan han gå op i miljøet. Han ved, at man ikke sviner på gaden, at man selvfølgelig rydder op efter sig selv. Det er igen et spørgsmål om at vise omgivelserne hensyn.”

”Det betyder ikke det fjerneste for mig, hvad folk har på af tøj. Det ville jo fratage en masse mennesker muligheden for at være en gentleman, hvis der var krav til det ydre. Jeg husker en reklame for Tryg, hvor en kvinde en sen aften bliver passet op af en fyr med hættetrøje på en togperron. Man tror, at nu bliver hun overfaldet, men i stedet overrasker fyren hende ved at give hende en taske tilbage, som hun havde glemt. Han er jo en gentleman. Skal han ikke have lov til at være det, bare fordi han har hættetrøje på? For mig handler det 100 % om indre værdier.”

”Når man tydeligt kan mærke, at der er bagtanker bag. Jeg kan fx ikke holde ud at se de der par, der skal ud at spise fint på Valentine’s Day. Hun er iført en fin, lille kjole, og han holder stolen for hende. Man ved, at de bare spiller ’forelskelses-akten’, fordi det er den 14. februar. Det bliver så gennemskueligt og grimt.”

”Hvis andre mennesker ikke opfører sig ordentligt, skal man opføre sig som en gentleman, indtil man ikke kan mere. Jeg sad engang ved siden af en mand på et fly, som havde hele sin albue inde over mit sæde. Jeg kunne simpelthen ikke være der. Jeg bad ham venligt om at flytte sin albue to gange, men han vrissede bare ad mig og afviste. Tredje gang tænkte jeg: ’O.k., nu skal jeg ikke opføre mig pænt længere. Tak, fordi du giver mig muligheden for at få afløb for mit temperament.’ Så jeg råbte til ham: ’Will you move your fucking elbow!’, hvortil han svarede, at han ikke havde nogen fucking elbow. Det fik mig til at brøle: ’As long as it’s on my seat it’s a fucking elbow!’ Det var skamløst plat, men også ret sjovt. Jeg tror ikke, at han havde regnet med, at jeg ville skabe så stort et drama. Men jeg er skuespiller, jeg er ret god til at råbe. Det endte med, at jeg blev flyttet op på 1. klasse. Så kunne han sidde der og hygge sig på monkey class med sin fede albue.”

LÆS OGSÅ: